Kleinehin hotelli taas kauppatorille


(Mielipidekirjoitus, julkaistu Helsingin Sanomissa 18.3.2003)

Pekka Korpinen nosti keskusteluun (HS 22.2.2003) sen tosiseikan, että Helsingin paraatipaikka Kauppatorin laidalla on täynnä kaupungin virastoja. Virastot voisivat sijaita aivan hyvin muuallakin kaupungissa ja näin Pohjois-Esplanadin vartta saataisiin elävöitettyä kahviloilla, ravintoloilla ja muilla yleisölle avoimilla tiloilla.
Hotelli Kleineh
Erityisesti kaupungintalon vieressä sijaitseva sievä vaaleanpunainen talo tulisi muuttaa takaisin vanhaan loistoonsa. Taloon perusti omaa nimeään kantavan hotellin ja ravintolan Helsingin historian ehkä merkittävin ravintoloitsija Louis Kleineh vuonna 1851. Ravintola oli vuosikymmenten ajan kaupungin hienoimpia. Siellä on myös päätetty perustaa Helsingin kaupunginmuseo vuonna 1911. Louis Kleinehin pojan Oscar Kleinehin maalauksiin voi parhaillaan tutustua Amos Anderssonin taidemuseossa.

Nykyään Hotel Kleinehin talossa sijaitsee kaupungin kiinteistövirasto. Olisi kulttuuriteko avata talo yleisölle. Taloon voisi avata uudelleen pienen hotellin ja korkeatasoisen ravintolan tai kahvilan. Niille olisi noin loistavalla paikalla varmasti kysyntää. Kukapa turisti ei haluaisi herätä idyllisessä hotellissa kauppatorin vilinää katsellen?

Kaupungille olisi myös kannattavaa siirtää kiinteistövirasto esimerkiksi metroradan varteen. Näin kaupunki saisi Kleinehin talosta hyvät vuokratulot ja kiinteistövirasto halvemmat ja modernimmat tilat. Samalla kaupunki voisi käytännössä toteuttaa strategiaansa saada Itä-Helsinkiin lisää työpaikkoja. Myös kaupungin muiden virastojen sijaintia Senaatin- ja kauppatorin varrella tulisi miettiä kriittisesti.

Ville Ylikahri
puheenjohtaja
Etelä-Helsingin vihreät ry