Kaupunkiin kuuluu tiivis rakentaminen


(Mielipidekirjoitus, julkaistu Helsingin Sanomissa 8.1.2007)

Helsinki

Helsinki tuntuu taas olevan ihmisten mielissä liian ahdas ja ruma. Heikki Pohjola arvosteli kovin sanoin Helsingin kaupunkisuunnittelua (HS 2.1.2007). Itse en voisi olla kirjoittajan kanssa enempää eri mieltä. Kirjoittajan mainitsemat uudisrakennuskohteet on rakennettu pääosin teollisuudelta ja liikenteeltä vapautuneille maille ja ne ovat parantaneet Helsinkiä monin tavoin.

Eduskunnan lisärakennus sopii paikalleen erinomaisesti ja rakennuksen eteen istutettu puisto on paljon viihtyisämpi kuin vanha. Tennispalatsin elokuvakeskuksen kirjoittaja mainitsee olevan täysin turha. Itse en lähtisi tuomitsemaan satojen tuhansien ihmisten elokuvakäyntejä turhiksi, vaikka en itse elokuvissa kävisikään.

En myöskään osaa millään sanoa vanhaa tuulista linja-autoasemaa “kaupungille leimaa antaneeksi”. Ruoholahden toimistokorttelit näyttävät monen silmissä kolkoilta, mutta parempi, että ne ovat sinä kuin ripoteltuina pitkin Kehä III:n vartta.

Kaiken kaikkiaan kirjoituksesta huokuu varsin yleinen kaupunkikielteinen asenne. Kaupungissa asutaan tiiviisti ja kaupunkiin kuuluu rakennukset ja paikka paikoin myös ahtaus. Se tarkoittaa samalla lyhyitä välimatkoja. Ihmiset voivat kävellä töihin ja asioilleen tai kulkea joukkoliikenteellä, joka on helppo järjestää toimivaksi tiiviissä kaupunkiympäristössä. Tiivis asuminen jättää myös tilaa viheralueille.

Jos kaikkialle rakennettaisiin yhtä väljästi kuten kirjoittaman ihannoimaan Sipooseen, olisi yhteinen kaupunkimme paljon epäviihtyisämpi. Ei olisi keskustoja, toreja ja kävelykatuja, vaan pelkästään moottoriteitä ja automarketteja. Koko elämä olisi auton varassa. Tätä tuntuu moni haluavan.

Usein kuulee päiviteltävän sitä, että Jätkäsaaren rakentaminen aiheuttaa valtavat ruuhkat. On totta, että Jätkäsaaren suunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota liikenteeseen ja siksi alueen joukko- ja kevyen liikenteen yhteydet on tehtävä poikkeuksellisen hyviksi.

Kuitenkin on sanottava, että autoilijoiden argumenteilla koko Helsinki olisi jäänyt rakentamatta. Sijaitseehan kotikaupunkimme ikävästi niemellä, johon pääsee vain kolmesta suunnasta autolla.

Ville Ylikahri
Helsinki