Ilmastopolitiikalla vankka perusta


(mielipidekirjoitus, julkaistu Kauppalehdessä 26.1.2007)

Oli mennä aamukahvi väärään kurkkuun lukiessa Olli Herralan kommenttia ilmastotieteilijöiden yksipuolisista näkemyksistä (Kauppalehti 24.1.2007). Herrala väittää, että tieteellinen debatti ilmastonmuutoksesta halutaan tukahduttaa ja rahoitusta suunnataan vain niille tutkijoille, jotka ovat sitä mieltä, että ihmisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat ilmaston lämpenemisen syy.

Tässä Herrala on aivan väärässä. Ilmaston lämpenemisen ja ihmisten päästöjen välistä mekanismia on tutkittu intensiivisesti kymmeniä vuosia. Tieteellisessä argumentoinnissa asia on kiistattomasti todistettu. Fossiilisten polttoaineiden polttamisen seurauksena ilmaston hiilidioksidipitoisuus on jo nyt noussut 380 miljoonasosaan (ppm). Viimeisen 100 000 vuoden ajalla tasoon liikkunut luontaisesti 180 ja 300 ppm:n välillä. Syy-yhteys on harvinaisen selvä.

Ääneen ovat päässeet myös ne, jotka uskovat muiden syiden aiheuttavan lämpenemistä. Nyt kun ilmasto on jo lämmennyt ja lämpenemistä aletaan vihdoin poliittisin toimin hillitä, on hieman jälkijättöistä vedota siihen, että asiaa ei olisi tutkittu tasapuolisesti. Toki luontaiset syyt tuovat meille taas joskus uuden jääkauden. Näissä muutoksissa aikaperspektiivi on kuitenkin kymmeniä tuhansia vuosia, kun nyt puhutaan äkillisistä muutoksista, jotka uhkaavat muuttaa ekosysteemejä ja ihmisen elinoloja dramaattisesti.

Herrala on huolissaan erityisesti hiilidioksidipäästöjen torjunnan kustannuksista. Kuinka moni muistaa, kuinka paljon tehtaiden rikki- ja typpidioksidipäästöjen torjunta maksoi ja kuinka katalysaattorien tulon autoihin piti tehdä koko ala kannattamattomaksi? Välttämättömiä uudistuksia vastustavat aina ne, jotka joutuvat suoraan maksumiehiksi. Kansantaloudellisesti ympäristön suojelu ja uusien tekniikoiden käyttöönotto on erittäin kannattavaa toimintaa. Tämänkin Herrala kommentissaan unohti.

Ville Ylikahri (vihr.)
Helsinki