Heidi Hautala presidentiksi


Olen Etelä-Helsingin vihreät ry:n puheenjohtaja ja kannatan lämpimästi yhdistyksemme jäsenen Heidi Hautalan asettamista vihreiden presidenttiehdokkaaksi. Keskustelussa on jo mainittu monta hyvää argumenttia, miksi hänestä tulisi loistava presidentti.

Haluan vielä nostaa esiin pari näkökohtaa:

On puhuttu paljon siitä, miksi vihreät tarvitsevat oman ehdokkaan. Yksi peruste on ollut se, että vihreät saavat vaaleissa paljon julkisuutta, vaikka aitoja mahdollisuuksia valintaan ei ole. Tämä on mielestäni väärä lähtökohta. Vihreät ovat poliittinen liike, joka eroaa muista puolueista. Äänestäjillä pitää olla mahdollisuus äänestää vihreää ehdokasta myös näissä vaaleissa.
Presidentinvaalit tarjoavat ihmisille mahdollisuuden äänestää vihreitä jokaisessa Suomen kolkassa. Se on mahdollisuus, mitä meillä ei vielä esimerkiksi kunnallisvaaleissa ole mahdollisuus tarjota. Itsekään en halua äänestää vaaleissa vasemmistoa tai oikeistoa, vaan vihreitä.
(puhe Vihreän liiton valtuuskunnan kokouksessa 23.4.2005)

Omaa ehdokasta on vastustettu sillä perusteella, että tämä eroaa liian vähän muiden puolueiden, erityisesti demarien ehdokkaasta. Jos näin todella on, niin saamme kyllä katsoa peiliin.
Näissä vaaliessa Heidi Hautalalla on erinomainen mahdollisuus tuoda esiin vihreiden periaatteellinen ero muihin puolueisiin.
Porvaripuolueet ovat valmiita pidentämään työpäiviä, rakentamaan moottoriteitä ja uusia tehtaita kilpailukyvyn nimissä. Vasemmistopuolueet ovat valmiita tekemään tismalleen saman täystyöllisyyden nimissä. Näistä puolueista tulevat presidentit eivät aidosti halua ekologista muutosta.
Kaikki haluavat kansalle lisää tavaraa ja öljystä riippuvaista elämäntapaa.

Me olemme ainoa puolue, joka uskaltaa kyseenalaistaa bruttokansantuotteen kasvun Suomen onnellisuuden ehtona. Meidän tehtävänä on esittää kansalaisille malli siitä, miten yhteiskuntamme voi kehittyä onnellisesti ja tasapainoisesti ilman aineellista kasvua ja tavaravuorten vyöryä.

Uskon, että Heidi Hautalan johdolla Suomi voisi luopua aineellisen kasvun kierteestä ja toimia ekologisesti tasapainoisen maailman puolesta EU:ssa, YK:ssa ja muissa kansainvälisissä yhteyksissä.

Ehdotan presidenttivaalikampanjamme vaalilauseeksi “Vähemmän on enemmän”, enkä tarkoita tällä Heidin saamaa äänimäärää.