Oikeudenmukainen perustulo


Suomen vanhentunut ja byrokraattinen sosiaaliturvaviidakko vaatii uudistamista ihmisten ehdoilla, tarvitaan joustavaa perustuloa tukemaan yrittäjiä ja pätkätyöläisiä.

Nykyään Suomessa ihmiset jaetaan työttömiin ja työssäkäyviin. Monilla työntekijöillä on liikaa töitä. Samalla työttömiä estetään ottamasta keikkatöitä vastaan, sillä työttömyyssavustus pienenee heti ensimmäisestä ansaitusta eurosta. Monelle osa-aikatyöläiselle ja yrittäjälle Suomen sosiaaliturvamalli on liian kaavamainen. Siksi tarvitaan vihreää perustuloa.

Perustulojärjestelmä olisi paljon yksinkertaisempi ja oikeudenmukaisempi kuin nykyinen mallimme. Se ei maksaisi nykyistä sosiaaliturvaa enemmän eikä se ei elättäisi “pummeja”. Se ei myöskään muuttaisi nykyistä tulonjakoa juurikaan.

Miksi sitten muuttaa systeemiä, jos mikään ei muutu? Siksi, että 440 euron perustulo ja siihen yhdistetty noin 39 prosentin rajavero tekisivät tulonsiirto- ja verotusjärjestelmästämme mahtavan yksinkertaisen. Jokaisesta ansaitusta eurosta jäisi käteen, ja työttömien ja muiden pienituloisten turva paranisi. Yli 440 euron menevät tuet, kuten asumistuki, toimeentulotuki ja ansiosidonnaiset päivärahat säilyisivät, niin että niistä olisi vähennetty kaikille tulevan perustulon osuus.

Hyvin toimeentulevilta verotus leikkaisi perustulon pois, ja erittäin hyville asetettu korkeampi veroprosentti estäisi rikkaita hyötymästä järjestelmästä nykysysteemiä enemmän.

Olen itse vihreiden perustulotyöryhmän jäsen ja työssäni Vihreän Sivistysliiton suunnittelijana olen vakuuttunut siitä, että perustuloa tulee ainakin kokeilla alueellisesti tai muuten rajatusti. Nykyjärjestelmä ajaa itsensä umpikujaan.

Ville, Ode ja Philippe Van Parijs Helsingissä 10.11.2006

Osmo Soininvaara, Philippe Van Parijs ja Ville keskustelemassa perustulosta seminaarissa Helsingissä 10.11.2006

Nykyjärjestelmääkin voidaan viilata ilman täysremonttia

Nykyjärjestelmää voidaan korjata paljon myös ilman, että mullistetaan se kokonaan. Minimisosiaalietuudet tulisi yhtenäistää, yrittäjyyttä helpottaa ja sen riskejä pienentää. Matalapalkkaisen työn houkuttelevuutta tulisi lisätä pienituloisten verotusta laskemalla ja yhdistämällä joustavasti eri tukimuotoja ja palkkatuloja. Erityisesti naisten pätkätöitä vähentäisi se, että vanhemmuuden kustannukset jaettaisiin tasan kaikkien työnantajien kesken. Nyt nuoren naisen palkkaaminen tulee kalliimmaksi kuin miehen, kun työnantajan tulee maksaa omasta pussistaan osa naisen äitiysloman kuluista.

Lupaan tehdä parhaani seuraavien asioiden edistämiseksi:

– Vanhemmuuden kustannukset jaetaan tasan kaikkien työnantajien kesken.
– Yrittämisen, palkkatyön ja osa-aikatyön raja-aitoja madalletaan.
– Suomessa siirrytään verotuksessa ja sosiaalitukijärjestelmässä perustulomalliin.

Lue lisää:

Vihreiden perustulomalli
Professori Philippe van Parijsin luento perustulosta (oma videoni)