Uutta energiaa


Suomen energiapolitiikka on umpikujassa. Kun muut länsimaat kehittävät kilpaa uusiutuvia energiamuotoja, tarraudutaan täällä turpeeseen, kivihiileen ja ydinvoimaan. Uudet energiamuodot ovat Suomelle valtava potentiaali.

Tuulivoimateknologia kehittyy kovaa vauhtia. Ulkomerelle rakennettavat suuret tuulivoimapuistot tuottavat jo huomattavan määrän energiaa eivätkä häiritse naapureita. Tuulivoimaa on vastustettu Suomessa uskomattomin perustein, jotka voidaan kaikki kumota. Tuulivoima on tulevaisuuden energiaa. Tuulivoimateollisuudesta tulee myös merkittävä työllistäjä, jos sille annetaan mahdollisuudet kasvaa.

Bioenergian käyttöä voidaan lisätä niin lämmityksessä kuin liikenteessä. Viime aikoina on puhuttu paljon autojen biopolttoaineista. Nykyteknologialla tuotettuina niissä ei ole mitään järkeä, sillä ne tuottavat enemmän kasvihuonekaasuja kuin normaali bensiini. Niidenkin kehittämistä tulee jatkaa. Toisen sukupolven biopolttoaineet ovat jo potentiaalinen korvike bensiinille.

Suomessa on myös varaa säästää energiaa ja ottaa käyttöön energiapihiä tekniikkaa. Nyt energia on niin halpaa, että meillä on varaa tuhlata sitä. Viime vuonna kohistiin paljon sähkön hinnan noususta, mutta keskimääräisen kerrostaloasujan sähkölasku nousi vain 15 euroa! Minusta se on pieni hinta jääkaapista, valaistuksesta, televisiosta ja kaikesta muusta, mihin käytämme sähköä päivittäin. Sähkön hinnan on noustava, jotta oppisimme säästämään sitä. Samalla tulee alentaa palveluiden hintoja ja työvoiman sivukustannuksia, jotta työn tekeminen kannattaisi, mutta energian tuhlaaminen ei.

Energiatehokkuuden ja tuuli- ja bioenergian potentiaali on valtava. Niihin panostamalla voimme vuoteen 2030 mennessä painaa Suomen energiantuotannon päästöt viidennekseen nykyisestä – ilman ydinvoimaa. Uraanilouhoksia, ydinjätettä ja ydinasemateriaalia ei siis tarvita.

Lupaan tehdä parhaani seuraavien asioiden edistämiseksi:

– Suomen tuulivoimakapasiteettia kasvatetaan muiden Länsi-Euroopan maiden tasolle seuraavan vaalikauden aikana.
– Uusiutuvan energian tuotantoa tuetaan syöttötariffijärjestelmällä.
– Valtiolle laaditaan konkreettinen ja sitova energiansäästöohjelma.

Lue lisää:

Vihreiden ilmasto- ja energiaohjelma
Oras Tynkkysen kokoama tietopaketti tuulivoimasta