Paljon on saatu aikaiseksi – nyt haen uutta kautta 1


Moni on kysynyt, mitä konkreettista olen saanut aikaiseksi kaupunginvaltuustossa. Olen toiminut valtuutettuna ja varavaltuutettuna jo vuodesta 2004, joten paljon on ehtinyt tapahtua. Suurin osa päätöksistä tehdään neuvotellen ryhmien kesken, joten yksittäisten päätösten nostaminen omiksi ansioiksi on usein vaikeaa. Tässä kuitenkin muutamia keskeisiä nostoja:

Kaupunkisuunnittelu

Vaaliesitteeni vuodelta 2004 vaati lisää kantakaupunkia ja pilvenpiirtäjiä.

Vuoden 2004 vaalikampanjassa sloganeitani olivat “Pilvenpiirtäjiä Keski-Pasilaan” ja “Lisää kantakaupunkia”. Molemmat ovat parhaillaan toteutumassa. Kalasatamaan suunniteltiin alunperin korkeintaan 16-kerroksisia taloja, mutta olin esittämässä, että pitäisi tutkia mahdollisuutta rakentaa myös korkeammin. Nyt sinne nousee 32-kerroksisia taloja.

Kantakaupungin levittäytyminen on uuden yleiskaavan keskeinen idea ja olen ollut puhumassa tästä jo pitkään. Tein valtuustoaloitteen Länsiväylän muuttamiseksi bulevardiksi ja nyt se on osa uutta yleiskaavaa.

Liikenne

Vaaliesitteeni vuodelta 2008 vaati uusia ratikka- ja metrolinjoja.

Kaikkein konkreettisin aikaansaannokseni on Baanan jatkeena oleva pyörätie Kansalaistorilla. Virkamiehet esittivät alunperin, että Baana olisi loppunut yleiseen torialueeseen, jossa pyörät ja jalankulkijat olisivat väistelleet toisiaan. Valtuusto hyväksyi ponteni: “Kaupunginvaltuusto edellyttää, että entisen ratakuilun paikalle rakennettava kevyen liikenteen väylä jatkuu luontevasti puistossa ja että pyöräily ja jalankulku erotetaan puiston alueella selkeästi toisistaan.”

Pyöräilyn edistäminen on ylipäänsä ollut yksi keskeisistä teemoistani. Kaupungin budjettineuvotteluissa sain läpi ensimmäiset pyöräilyn edistämisrahat. Sittemmin pyöräilyn edistämiseen on saatu paljon lisää resursseja ja sitä koordinoi HSL. 

HSL:n hallituksessa olen pitänyt kovaa ääntä lippujen hinnoista. Aloitteestani on käynnistetty kuntien väliset neuvottelut siitä, miten tulevien vuosien lipunhintojen korotukset voitaisiin estää.

Palvelut

Toimiessani Helsingin työllistämitoimikunnan puheenjohtajana vein eteenpäin selvitystä siitä, miten työllistämistä voitaisiin tehostaa esimerkiksi Paltamon mallin mukaan. Sen jälkeen kaupunkiin onkin saatu yhden luukun periaatteella toimivia palveluja, kuten nuorten Ohjaamo. Puolustin myös Työvoiman palvelukeskuksen Duurin itsenäisyyttä.

Olin neuvottelemassa budjettineuvotteluissa terveyskeskusmaksun poistosta, joka toteutuikin tiukkojen neuvottelujen jälkeen.

Yhdenvertaisuus

Olen pitänyt esillä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa. Esimerkiksi kaupungin strategian yhteydessä hyväksyttiin ponteni: “Kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupungin työntekijöille annetaan koulutusta siitä, miten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt otetaan huomioon kaupungin palveluissa ja miten ehkäistään näihin vähemmistöihin kohdistuvaa syrjintää.”

Yksittäisten päätösten lisäksi olen aina halunnut olla avoimesti oma itseni – olin mm. järjestämässä mielenosoitusta, kun Pietarin homovastainen kuvernööri tuli Helsinkiin ja olin kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana yksi isännistä. Kuvernööri joutuikin luikkimaan paikalle takaovesta.

Kulttuuri ja vapaa-aika

Olen toiminut tämän kauden Helsingin kaupunginmuseon johtokunnan puheenjohtajana. En ota kunniaa koko museon uudistamisesta, mutta olen kyllä pystynyt tukemaan museon uudistumista neuvottelemalla museolle resursseja ja valvomalla museon mahdollisimman itsenäistä asemaa kaupungin organisaatiouudistuksessa.

Liikuntapuolella olen tehnyt valtuustoaloitteen siitä, että Yrjönkadun uimahallin aukioloa pidennettäisiin kesäisin. Aloite on vielä käsittelyssä.

Demokratia

Helsingissä käydään nyt ensimmäistä kertaa pormestarivaalit. Olen ajanut pormestarimallia Helsinkiin jo vuosia. Helsingin apulaiskaupunginjohtajien nimitysrumba oli joka kerta irvokas näytelmä, josta annoin mm. Ylelle kommentteja. Olen ollut varajäsenenä pormestarimallia suunnitelleessa kaupungin johtamisjaostossa.

Olin myös jäsenenä kaupungin demokratiaryhmässä, jossa etsittiin tapoja laajentaa kaupunkilaisten osallisuutta muutenkin kuin vain äänestämällä. Osana tätä järjestimme työpaikallani ajatuspaja Visiossa Kaupunkilaisten raadin, jossa etsittiin ratkaisuja kaupungin pysäköintipolitiikkaan. Nämä toimivat pohjana, kun kaupunki etsii uusia osallisuusmalleja

Uusi kausi – uudet haasteet

Olen ehdolla vihreiden listalla numerolla 743.

Mutta kuten sanoin alussa, on politiikka joukkuepeliä. Jokaiseen päätökseen tarvitaan enemmistön tuki. Voitkin katsoa Helsingin vihreiden sivuilta, mitä olemme yhdessä tehneet kuluvalla kaudella.

Helsinki on muuttunut monella tavalla paremmaksi viime vuosina. Työtä kuitenkin riittää ja siksi haen uutta kautta kaupunginvaltuustossa. Toivottavasti saan tukesi näissä kuntavaaleissa.


One thought on “Paljon on saatu aikaiseksi – nyt haen uutta kautta

Comments are closed.