Millaisia museoita Helsinki tarvitsee?


Helsingin museokentällä on tapahtunut viime vuosina paljon. Helsingin kaupunginmuseo avattiin uusissa tiloissa ja se nousi heti Suomen kolmanneksi suosituimmaksi museoksi. Helsingin kaupungin taidemuseo HAM on tarjonnut meille toinen toistaan hienompia ja suositumpia näyttelyitä. Museoiden tehtävästä ja rahoituksesta on puhuttu enemmän kuin koskaan Guggenheimista päätettäessä. Museokortti on luonut uuden tavan käydä museoissa. Lista on suorastaan hengästyttävä.

Olen toiminut neljän vuoden ajan kaupunginmuseon johtokunnan puheenjohtajana ja olen saanut olla mukana museon uudistumisprosessissa. Kaupunginmuseon kävijäennätykset eivät syntyneet vain uudesta tilasta, vaan uudesta ajattelusta ja visiosta. Kirjoitin tästä aiemmin blogissani tarkemmin.

Keskeinen ajatus on, että museot pitää rakentaa helsinkiläisille, turistit seuraavat kyllä perässä, mikäli museo on kiinnostava. Tätä oppia kaupunginmuseo haki matkallaan Liverpoolista vuonna 2013 (katso blogini aiheesta).

Guggenheim-projektin suurin ongelma olikin siinä, että helsinkiläiset eivät kokeneet sitä omakseen. Vaikka museoon saatiin yksityistä rahaa, ei kaupunkilaisten enemmistö halunnut antaa museolle julkista rahoitusta eikä tonttia kaupungin paraatipaikalta, kun valtio ei lähtenyt projektiin mukaan. Asia lienee nyt vuosien veivaamisen jälkeen loppuunkäsitelty ja voimme siirtyä keskustelussa eteenpäin.

Mitä Helsingin museoille pitäisi tehdä seuraavaksi?

Ainakin museoiden perusrahoitus pitää pitää kunnossa. Olen nähnyt kaupunginmuseon johtokunnassa, kuinka kaupungin sisäinen byrokratia ja erityisesti tilakeskuksen yllättävästi nousevat vuokrat haittaavat museon toimintaa. Esimerkiksi viime syksynä sisäiset vuokrat nousivat niin myöhään, että niihin ei voitu varautua museon budjetissa, vaan museon piti vähentää vaihtuvien näyttelyjen määrää. Tällainen toiminta on aivan älytöntä.

Museot voisivat myös tehdä nykyistä enemmän yhteistyötä. Kaupungin uusi organisaatio antaa hyvän mahdollisuuden lisätä museoiden ja muiden kulttuurilaitosten yhteistyötä. Jo parhaillaan käynnissä oleva HAM:n Modernia elämää yhdistää hienosti taidetta ja kulttuurihistoriallista aineistoa. Lisää tällaista!

Kaipaako kaupunki uusia museoita? Kyllä niille tilaa olisi. Onhan meillä ihmisiä kiinnostavia tarinoita kerrottavana: Tove Jansson ja muumit, Tom of Finland, suomalainen design… Näistä elementeistä voisi löytyä konsepti, johon saisi mukaan yksityistäkin rahaa. Eteläsatama olisi myös hyvin luonteva paikka uudelle museorakennukselle. Uusia museoita oleellisempaa on kuitenkin, että nykyisten museoiden sisältö pysyy houkuttelevana ja laadukkaana.

Siksi meidän tulee pitää kaupungin museoiden perustoiminta kunnossa, luoda ennakkoluulottomasti uusia yhteistyömuotoja ja ottaa kaupunkilaiset mukaan toimintaan. Näillä eväillä kaupungin museot menestyvät myös 2020-luvulla.

***

Tervetuloa keskustelemaan aiheesta sunnuntaina 2.4. klo 14 kaupunginmuseoon. Katso lisätiedot Facebook-tapahtumasta.