Bryssel – Helsinki


Olen työmatkalla Brysselissä. Luin matkalla, että Helsinki on taas kerran valittu yhdeksi maailman parhaista kaupungeista. Brysseliä taas pidetään yleisesti monella tapaa epäonnistuneena. Sen enempää kritisoimatta omalla tavallaan viehättävää Brysseliä kokosin muutaman ilmeisen Brysselin ongelman, jotka eivät ole Helsingillekään vieraita.

1. Maahanmuuttajat pitää kotouttaa hyvin eikä kaupunginosien pidä antaa eriytyä. Brysselin arabikaupunginosat tulivat surullisenkuuluisiksi vuosi sitten tehtyjen terrori-iskujen takia. Tuntuu kuin työttömät maahanmuuttajat olisi jätetty oman onnensa varaan omiin kaupunginosiinsa. Näissä oloissa radikalismi ja katkeruus kasvavat. Myös Helsingin maahanmuuttajien määrä lisääntyy kaikkien maailman metropolien tapaan. On oleellisen tärkeää, että maahanmuuttajat pääsevät kielikoulutukseen ja heidän työllistymistään tuetaan. Kaupungin tulee aktiivisesti tukea kaupunginosien monipuolista ja tasapainoista kehitystä.

2. Kaupungin pitää olla toimiva kokonaisuus. Bryssel koostuu lukuisista pienistä kunnista, joilla on oma hallinto. Tämä on älyttömän kallista ja johtaa monenlaiseen hankaluuteen. Kaupungin suunnittelu kokonaisuutena ei onnistu. Helsingin seudulla on onneksi vain kolme isoa kaupunkia, mutta kyllä sekin johtaa moniin ongelmiin, kun kaupungit osaoptimoivat ja kilpailevat hyvistä veronmaksajista.

Autot ajamassa Brysselin kehätien tunneliin. Kävelijöiden pitää loikkia tien yli kolmien liikennevalojen kautta

3. Liikennepolitiikan pitää olla kestävää. Brysselissä on tehty autoilu helpoksi. Kaupungin keskeiset kadut ovat moottoritiemäisiä väyliä, jotka ovat täynnä tunneleita. Auton omistaminen on edullista. Tämä on johtanut pahoihin ruuhkiin ja siihen, että kävely ja pyöräily on monessa kohdin kaupunkia hyvin vaikeaa ja epämiellyttävää. Helsingissä ei onneksi tehty samanlaisia moottoritieratkaisuja 1960-luvulla eikä keskustaan tarvita nytkään tunnelia. Ratkaisu ruuhkiin on käveltävä kaupunki, toimiva joukkoliikenne ja liikenteen käyttömaksut.

Brysselin ongelmat tai Helsingin loistavat listasijoitukset eivät ole itsestäänselvyyksiä. Ne on tehty poliittisilla valinnoilla. Pidetään Helsinki listojen kärjessä!