Tasa-arvoinen avioliittolaki on totta – vihdoin!


“Opiskelijat tahtovat homohäitä!” otsikoin vuonna 1996 tekemämme tiedotteen. Olin silloin Opiskelijahomot ja -lesbot ry:n puheenjohtaja. Jaoimme tiedotetta STT:n lokerikkoihin ja lähetimme sen modernisti sähköpostilla kansanedustajille. Itse asiassa emme silloin ajaneet edes avioliittomahdollisuutta, vaan silloin puhuttiin virallistetusta parisuhteesta.

Seuraavina vuosina taistelu parisuhdelaista jatkui ensin ollessani SETAssa siviilipalveluksessa ja myöhemmin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa. Muistan, kuinka olimme opiskelijaporukalla osoittamassa mieltä eduskunnan eteen leiriytyneitä polvirukoilijoita vastaan. Tekemäni kyltti “Aasit ratsastavat Jeesuksella” luettiin ääneen radiouutisissa.

Rekisteröity parisuhde tuli vihdoin mahdolliseksi vuonna 2002. Se oli merkittävä edistysaskel. Enää homoparit eivät olleet lain edessä ventovieraita toisilleen. Rekisteröinnin jälkeen puolisot pääsivät esimerkiksi katsomaan toisiaan sairaalaan ja he pystyivät perimään toisensa ilman jättimäisiä perintöveroja.

Rekisteröity parisuhde ei ollut kuitenkaan ongelmaton. Rekisteröidyssä parisuhteessa elävä henkilö joutui erilaisia lomakkeita täyttäessään tulemaan ulos kaapista kerta toisen jälkeen. Lisäksi suhteen status ulkomailla vaihteli maasta riippuen.

Oleellisinta oli kuitenkin symbolinen ero avioliiton ja rekisteröidyn parisuhteen välillä. Eräskin tuttavani sanoi, että koiria rekisteröidään, ei ihmisiä. Miksi yhteiskunnassa pitäisi olla tällainen erillinen parisuhdelaki samaa sukupuolta oleville? Symboleilla on myös konkreettista merkitystä yhteiskunnan ilmapiiriin. Juuri uutisoitiin, että Yhdysvalloissa nuorten itsemurhat vähenivät niissä osavaltioissa, joissa otettiin käyttöön tasa-arvoinen avioliittolaki. Laki siis kertoo identiteettinsä kanssa painiville, usein kiusatuille nuorille, että he ovat tasa-arvoisia muiden kanssa, mikä ehkäisee itsemurhia. Tämä on tärkeä tutkimustulos.

Hääkakun leikkausta vuonna 2006. Kuva: Maria Seppälä

On kulunut 21 vuotta siitä, kun aloin itse ajaa homojen parisuhteiden virallista hyväksymistä. Pitkä tie on kuljettu ja nyt vihdoin 1.3.2017 tasa-arvoinen avioliittolaki astuu voimaan.

Itse rekisteröimme mieheni kanssa parisuhteemme 2006 ja järjestimme silloin isot häät, joten hääkellot eivät nyt soi uudelleen. Ehkä kuitenkin jonkinlaiset juhlat pitäisi järjestää eikä vain käydä postittamassa lomaketta, jolla rekisteröidyn parisuhteen voi vaihtaa avioliitoksi. Ainahan kannattaa juhlia, kun on siihen tilaisuus.

Onnea kaikille hääpareille!