Suojellaan talviamme!


Ilmastonmuutos on minulle hyvin henkilökohtainen asia aina näin talvisin. Minua masentaa se, että Helsingin talvet ovat yhä useammin yhtä pitkää marraskuuta. Hiihtoretket ja meren jäällä kävelyt käyvät yhä harvinaisemmaksi herkuksi. Samalla pilvisyys kaikkien ennusteiden mukaan lisääntyy.

Luminen Vanhan kirkon puisto jouluaattona 2014.

Hiihtolatujen kaipuu ei tietenkään ole millään mittarilla oleellisin syy taistella ilmastonmuutosta vastaan, mutta toisaalta se on juuri sellainen syy, joka on konkreettinen ja joka voi saada ihmisiä liikkeelle. Siksi pidänkin hiihtourheiluväen Protect Our Winters –kampanjasta. Ilmastonmuutoksessahan on se ongelma, että ongelma on niin laaja ja hidasvaikutteinen, että siitä on vaikea saada otetta.

Ilmastonmuutoksen torjumiseen tarvitaan kansainvälisiä sopimuksia sekä talouden ja teknologian muutoksia. Onneksi näistä on positiivisia merkkejä. Pariisin ilmastosopimus keräsi maailman maat yhteisen tavoitteen taakse. Aurinkopaneelien halpeneminen, sähköautojen kehitys ja muut teknologiset innovaatiot tekevät öljystä ja hiilestä luopumisesta koko ajan helpompaa.

Muutosta tarvitaan myös Helsingissä. Suomalaisilla on yksi maailman suurimmista hiilijalanjäljistä, joten me emme voi paeta vastuutamme sen taakse, että meitä on niin vähän. Olemmekin jo oikealla tiellä. Tällä valtuustokaudella päätettiin sulkea Hanasaaren hiilivoimala ja siirtyä hajautettuun malliin kaupungin lämpöenergian tuotannossa. HSL:n tavoitteena on, että Helsingin joukkoliikenne olisi päästötöntä vuoteen 2025 mennessä. Jo nyt hiilidioksidipäästöjä on saatu alas vuoteen 2010 verrattuna 27%. Tätä kehitystä pitää jatkaa ja nopeuttaa, jos haluamme, että meillä on talvia tulevaisuudessakin. Aloitetaan työ ensi valtuustokaudella vaikka näistä:

– päätetään Salmisaaren hiilivoimalan sulkemisesta

– nopeutetaan sähköbusseihin siirtymistä

– laajennetaan sähköautojen latausverkosto kaupungin kattavaksi

– helpotetaan ja tuetaan aurinko- ja tuulivoiman sekä maalämmön käyttöä rakennuksissa

– lisätään kasvisruoan osuutta kaupungin tarjoamissa ruokailuissa

Lisää aiheesta voi lukea esim. Stadin ilmasto -sivulta.

Tehokkailla ja nopeilla toimilla meillä on mahdollisuus rajoittaa lämpötilan nousu Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseen +1,5 asteen nousuun. Tähän tarvitaan vain tahtoa ja päätöksiä. Itselleni selkeimmän motivaation antaa rakkauteni lumisiin talviin.

Toivoa on – ja on vielä luntakin. Ennusteiden mukaan pääsemme laskeman mäkeä laskiaissunnuntaina 26.2. Siksi tukiryhmäni järjestääkin Villen laskiaisriehan Kaivopuistossa su 26.2. klo 13. Tervetuloa!

#protectourwinters