Tom of Finland muutti maailmaa


Olin eilen Amnestyn hyväntekeväisyysnäytöksessä katsomassa Tom of Finland -elokuvan. Leffa oli koskettava, hauska ja kaikin puolin laadukas. Se onnistui välttämään elämäkertaelokuvien puuduttavuuden ja Pekka Strang teki komean roolityön Touko Laaksosena. Elokuvassa rakentui hieno kuva homojen asemasta sodan jälkeisessä Suomessa.

Kuva elokuvan ensi-illasta Tennispalatsista.

Touko Laaksonen, taiteilijanimeltään Tom of Finland, eli hyvin toisenlaisessa Suomessa kuin me nykyään. Toukon elämässä oli sotaa, piilottelua, pelkoa ja poliisiväkivaltaa. Moni homo eli itseinhossa ja toivoi mielisairaalassa parantumista. Tässä kontekstissa ymmärtää Toukon Tom of Finlandina piirtämien kuvien merkityksen.

Minulle Tom of Finlandin kuvat ovat olleet aina hauskoja, roiseja ja taidokkaita, mutta en ole antanut niille suurempaa merkitystä. Elokuvassa kuvat ovat monelle homolle ikkuna maailmaan, jossa homous ei ole kauhea synti ja rikos, vaan iloinen asia. Tom of Finlandin kuvissa homot eivät olleet syrjittyjä luusereita, vaan komeita ja itsevarmoja. Tällä on ollut yllättävän suuri vaikutus länsimaiseen homokulttuuriin.

Kirjoitin vuonna 2009 Harvey Milk -elokuvasta (lue blogini). Se muistutti aivan samalla tavalla kuin ToF-elokuva, että ihmisoikeudet eivät ole itsestäänselvyys, vaan niiden eteen on tehty töitä. San Franciscon ensimmäinen avoimesti homo kaupunginvaltuutettu Harvey Milk toimi politiikan areenalla. Touko Laaksonen ei ollut poliittisesti aktiivinen, mutta silti hänenkin työnsä vaikutti valtavasti maailmaan antamalla homoille itseluottamusta ja iloisia roolimalleja. Maailmaa voi muuttaa monella tavalla. Pääasia, että on rohkeita ihmisiä, jotka uskaltavat niin tehdä.

Homous oli Suomessa rikos vuoteen 1971 asti, Harvey Milk ammuttiin vuonna 1978, Touko Laaksonen ei saanut nimeään puolisonsa kuolinilmoitukseen vuonna 1981. Nämä tapahtumat ovat kovin lähellä meitä.

Saavutettuja edistysaskeleita ei voi valitettavasti ottaa itsestäänselvyyksinä. Tälläkin hetkellä eduskunnassa on voimia, jotka haluavat viime hetkellä kaataa tasa-arvoisen avioliittolain voimaantulon. Meidän pitää jatkuvasti puolustaa oikeuksiamme.

Kiitos teille Touko ja Harvey ja monet muut. Jatketaan me nykyiset sukupolvet esikuviemme tekemää työtä.