Vuosi 2016 on paketissa – rauhallista joulua kaikille!


Vuosi 2016 on ollut ristiriitainen: Helsingin kaupunki on ottanut isoja harppauksia vihreämmän, hauskemman ja toimivamman kaupungin suuntaan, kun taas maailmanpolitiikan uutiset huolestuttavat ja pelottavat. Vanha viisaus kuuluu Think Global, Act Local. Mutta uskommeko omien tekojemme vaikuttavan, kun uutiset lietsovat maailmanlopun tunnelmaa? Ainakin itse uskon niin. Sehän menee niin, että pitää istuttaa omenapuu, kun uhkaillaan maailmanlopulla.

Omenapuuni kukassa Kumpulan siirtolapuutarhassa.

Omenapuuni kukassa Kumpulan siirtolapuutarhassa.

 

Helsinki on sen verran iso kaupunki, että se voi oikeasti vaikuttaa asioihin niin valtakunnallisesti kuin maailmanlaajuisestikin.

Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa etenemme nopeasti: Hanasaaren hiilivoimala on päätetty sulkea, uusi yleiskaava ei perustu yksityisautoiluun, kaupunki alkaa rakentaa viherkattoja ja aurinkopaneeleja. HSL ottaa käyttöön sähköbusseja ja biopolttoaineita. Paljon on tehty, mutta tahtia pitää kiihdyttää. Meillä on kyllä varaa luopua fossiilisista polttoaineista hyvinkin nopeasti, kun vain haluamme.

Ilmastonmuutoksen lisäksi ihmisiä tuntuu huolettavan yhteiskunnallisen keskustelun sävy. Itselläni alkaa tulla korvista somekohut, joissa vain vahvistetaan omia ennakkoluuloja ja kuplia. Tähänkin voidaan vaikuttaa myös kaupungissa. Kyse on kaavoituksesta, erilaisten asuntomuotojen sekoittamisesta, koulutuksen resurssien turvaamisesta, julkisten tilojen tarjoamisesta, ylipäänsä siitä, että me helsinkiläiset tapaamme toisiamme, luotamme toisiimme ja kunnioitamme toisiamme. Emmekä vain huuda toistemme ohi netissä.

Ensi huhtikuussa äänestetään Helsingille uusi kaupunginvaltuusto. Olen innolla mukana vaaleissa. Ja pidän mielessä nämä tämän vuoden opetukset: Me pystymme tekemään muutoksia ja me pystymme elämään ihmisiksi yhdessä, jos niin haluamme. Uskotaan siis Helsingin parempaan tulevaisuuteen ja tehdään se yhdessä!

Mutta nyt on mahtavaa päästä jouluksi sohvalle villasukissa lukemaan romaaneita. Vietetään rauhallinen joulu –  ja istutetaan ensi keväänä omenapuu.