Guggenheimista päätetään tänään


guggis

Tänään päätämme kaupunginvaltuustossa, rakennetaanko Eteläsatamaan Guggenheimin taidemuseota.
Itse päätin pitkän pohdinnan jälkeen vastustaa hanketta vuonna 2012, kun siitä äänestettiin kaupunginhallituksessa. Nyt olen esityksen kannalla ja aion äänestää illalla sen puolesta. Kirjoitimme Elina Moision kanssa kaksi viikkoa sitten Helsingin Sanomiin mielipidekirjoituksen, jossa perustelemme päätöstämme. Kirjoitus on tässä alla.

Minä en alunperinkään pitänyt Guggenheimia lähtökohtaisesti huonona ajatuksena, mutta ensimmäinen esitys oli huonosti valmisteltu ja sisälsi niin monta epävarmuustekijää, että en voinut kannattaa sitä. Monen mielestä nytkin päätettävänä esitys on liian suuri riski kaupungille. Itse taas katson, että riski on hallittavan kokoinen ja Helsinki voi tehdä tällaisen panostuksen kuvataiteeseen. Guggenheimista on kirjoitettu niin paljon puolesta ja vastaan, että sanottavaa ei enää oikein ole. Muutaman asian nostan kuitenkin esiin.

Hankkeen yhteydessä on puhuttu paljon turisteista. Itse haluan kuitenkin lähteä ensisijaisesti siitä, että museo tuo helsinkiläisten ihaltavaksi maailmanluokan taidetta. Jorn Donner sanoi tänään Helsingin Sanomissa, ettei tänne kaivata taidetta, sillä sitä voi mennä katsomaan ulkomaille, kuten on aina tehty. Minusta tuolainen on perin kummallinen ajatusmalli. Jos meillä on mahdollista nostaa kaupunkimme profiilia museokaupunkina ja tuoda tänne upeita näyttelyitä Guggenheimin kokoelmasta, niin miksi emme tekisi sitä.

On keskusteltu myös museon ympäristövaikutuksista. Guggenheim vastasi aiheeseen hyvin verkkosivuillaan.

Itselleni tärkeintä on, että uudessa esityksessä Guggenheim ei syrjäytä Helsingin taidemuseota, vaan tulee sen rinnalle tekemään yhteistyötä. Mahtavassa museokaupungissamme on tilaa tällekin museolle! Samalla kannatan esitykseen vihreiden toimesta kaupunginhallituksessa tehtyä lisäystä, jonka mukaan Helsinki käynnistää kuvataidetta tukevan 2-4 miljoonan euron hankkeen valmistelun. Lisäksi muistutan Helsingin kaupunginmuseon johtokunnan puheenjohtajana, että uusi kaupunginmuseo on ollut mahtava menestys, mutta kaupungin tilakeskuksen tekemät vuokranmäärittelyt ovat pistämässä museon taloudellisesti yllättävän ahtaaseen rakoon. Myös kulttuurihistoriallisen museomme resurssit tulee turvata.

Tässä Elinan ja minun mielipidekirjoitus aiheesta:

Guggenheimin museohankkeen käsittely uudelleen on tarpeen

KAUPUNGINHALLITUKSESSA on pöydällä uusi esitys Guggenheimin taidemuseon rakentamisesta. Keskustelu aiheesta käy kiivaana. Monessa puheenvuorossa on paheksuttu sitä, että jo moneen kertaan haudattu hanke nousee taas esiin.

Me olimme kaupunginhallituksessa, kun asiasta viimeksi äänestettiin ja vastustimme silloin esitystä. Suhtauduimme alun perin myönteisesti museon tuloon, mutta katsoimme, että silloiset ehdot olivat aivan liian huonot: ei ollut mitään tietoa yksityisestä rahoituksesta eikä rakennuksen ulkonäöstä. Osana esitystä ehdotettiin kaupungin taidemuseon lakkauttamista. Näitä ei voinut hyväksyä.

Sanoimme silloin äänestyspäätöksen jälkeen, että mielestämme kaupunki ja Guggenheim voivat jatkaa neuvotteluja paremman sopimuksen saa­miseksi ja uusien rahoittajien löytämiseksi. Suurelle osalle valtuutettuja Guggenheim sinällään kelpasi, mutta ei esitetyillä ehdoilla. Nyt jatkovalmistelua on tehty ja neuvotteluja käyty.

Lopputuloksena on uusi esitys, joka on monin tavoin Helsingille edullisempi kuin aiempi. Tiedämme myös tarkemmin, mihin olemme sijoittamassa kaupungin rahoja.

Lisäksi kaupungin taide­museo HAM on nostanut hienosti profiiliaan. Uudessa esityksessä sitä ei olla lopettamassa Guggenheimin tieltä, vaan Guggenheim velvoitetaan tekemään sen kanssa yhteistyötä.

Valmistelu on tehty hyvin avoimesti. Kaupunki odotti ­valtion rahoitusta. Kun sitä ei tullut, apulaiskaupunginjohtaja valmisteli esityksen, joka perustuu kaupungin ja yksityisten lahjoittajien panoksiin.

Nyt kaupunginvaltuutetut saavat punnita, ovatko ehdot vieläkään tarpeeksi hyvät ja halutaanko museota ylipäätään Etelärantaan. Ja on aika käydä tästä asiallinen keskustelu.

Elina Moisio
Ville Ylikahri
varavaltuutettuja (vihr), Helsinki