Ei eletä kuin viimeistä päivää 1


Oletko sinäkin kuullut kaveriesi sanovan, että nyt pitää elää täysillä kun vielä voi ennen öljyn loppumista ja ympäristöongelmien pahentumista? Että valinnoillamme ei ole mitään merkitystä globaalien ongelmien vyöryssä?

Tällaiseen ajattelutapaan on nykyaikana helppo mennä mukaan. Uutiset ympäristöongelmien laajuudesta ovat niin musertavia. Tiivistetyin uutinen synkistä ennustuksista julkaistiin kesäkuussa Nature-lehdessä, jossa joukko tutkijoita ennusti, että maailman ekosysteemien tasapaino voi järkkyä lopullisesti jo lähivuosikymmeninä. Napajäätikkö sulaa kaikkia ennusteita nopeammin.

Myönnän löytäväni itsenikin kieriskelemässä maailmantuskassa ilmastonmuutoksen pelottavien faktojen äärellä. Silti kieltäydyn elämästä kuin viimeistä päivää. Maailmanlopun ennustuksia on aina ollut. Vaikeitakin ongelmia on onnistuttu ratkaisemaan.

Teollistumisen alkuvaiheessa kaupunkien hengitysilma ja vesistöt olivat suorastaan myrkyllisiä. Säätelyllä ja teknologialla tällaiset ongelmat on saatu kuriin (ei toki koko maailmassa). 1980-luvulla oltiin varmoja, että Euroopan metsät kuolevat happosateisiin. Autojen pakolliset katalysaattorit ja tehtaiden rikinpoistojärjestelmät lopettivat happosateet. Naavakin kasvaa taas Suomen metsissä. Otsonikerroksen oheneminen loppui, kun freonit kiellettiin kansainvälisellä sopimuksella.

Ilmastonmuutos on vielä paljon laajempi ongelma kuin vesistöjen pilaantuminen tai happosateet, mutta ei ole mitenkään sanottu, ettemmekö onnistuisi kääntämään senkin kehitystä.

Ei siis eletä kuin viimeistä päivää, vaan ehkäistään ja korjataan ongelmia niin paikallisesti kuin globaalisti. Aloitetaan sillä, että otetaan selkeäksi tavoitteeksi lopettaa Helsingin kasvihuonekaasupäästöt. Kun ryhdymme yhdessä toimeen, ei maailmanpelastus jää yksittäisten kuluttajien vastuulle, vaan pystymme torjumaan ilmastonmuutosta oikeudenmukaisesti ja siten, että kaikki ovat talkoissa mukana.

Jo Martti Lutherilla oli hyvä neuvo kaikille, jotka kuulivat, että maailmanloppu tulee huomenna: istuttakaa omenapuu.

 

 

 

 

 


One thought on “Ei eletä kuin viimeistä päivää

  • kysymys

    Tietokoneet menevät suurammalta osalta kaatopaikoille ja kehitys tapahtuu nopeasti ja laite vanhenee jo muutamassa vuodessa. Ne saastuttavat ympäristöä. En ole missään nähnyt yhtä voimakasta kannanottoa elektroniikan saastuttavaa tuhoa vastaan kuin mitä tehdään tonnikalan suhteen sushissa. Se vaikuttaisi olevan maailman tärkein seikka, samaan aikaan vuositasolla saattaa yhden valtion alueella mennä puoli miljoona tietokonetta kaatopaikoille. Milloin vihreät alkavat kampanjoimaan elektroniikkäjättejä vastaan ja vaatimaan a) kulutustottumusten muuttamista(kohderyhmänä lapset ja nuoret) ja b) vaatimaan kestävämpää kehitystä? Miksi tämä ruoka asia kuten veganismi on kummallisesti vallannut nuorten päät, mutta samanaikaisesti surutta ostellaan elektroniikkaa sen kaikissa muodoissaan. Onko älypuhelin tarpeellinen laite vai voisiko sitä käyttää vaikkapa vanhaa kännykkää ilman nettiyhteyttä eli kierrättää koneita?

Comments are closed.