Hyvää maailman ylikulutuspäivää!


Toistan itseäni, mutta sanon silti: Euroopan pahin velkakriisi ei ole se, että valtiot velkaantuvat, vaan se, että kulutamme maailman luonnonvaroja täysin kestämättömällä tavalla. Tällä menolla emme jätä tuleville sukupolville sen pahemmin luonnonvaroja kuin puhdasta luontoakaan. Tältä kantilta puheet siitä, että valtioiden tulisi pumpata talouteen vain lisää rahaa kulutuksen kiihdyttämiseksi, ovat käsittämättömiä.

Kulutuksemme kestämättömyydestä kertoo se, että maailman luonnonvarat on tältä vuodelta kulutettu jo loppuun. Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen vuosittain laskema ekologinen jalanjälki kertoo, miten suuri määrä maa- ja merialueita tarvitaan tuottamaan luonnonvarat, joita ihmiskunta tarvitsee elintasonsa ylläpitämiseen ja kasvihuonekaasupäästöjen sitomiseen. Mittarin mukaan 22.elokuuta on tänä vuonna ”maailman ylikulutuspäivä”. Tästä päivästä lähtien koko loppuvuoden syömme tulevien sukupolvien eväitä.

Tarvitsemme nopeasti suunnitelman aineellisen kulutuksemme ja kasvihuonekaasupäästöjen alentamiseksi kestävälle tasolle. Muunlainen politiikka on vastuutonta.