Miten sanotaan venäjäksi ”saanko esitellä mieheni”? 16


Huomenna torstaina juhlitaan Helsingin pääkaupungiksi tulon 200-vuotisjuhlaa. Finlandia-talon juhlaseminaarissa on puhujina tasavallan presidentti, Tukholman pormestari, Turun kaupunginjohtaja ja Pietarin kuvernööri. Kyllä, samainen Pietarin kuvernööri Georgy S. Poltavchenko, joka on hyväksynyt kaupunkiin ”homopropagandan” kieltävän lain. Lain nojalla käsi kädessä kävelevä homopari voidaan tuomita sakkoihin ja kaikenlainen seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ajaminen on kielletty.

Helsingin juhlissa muistellaan diplomaattisesti menneitä, mutta kyllä silti ärsyttää, että Euroopan 2000-luvun takapajuisimman lain säätäjä on samoissa juhlissa. En kuitenkaan aio mielenosoituksellisesti jäädä pois juhlista, vaan olla eturivissä mukana mieheni kanssa isännöimässä kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana kotikaupunkini juhlapäivää ja osoittamassa, että sivistysvaltioissa homojen oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Homovastaisia lakeja säätävät poliitikothan vain haluaisivat meidät pois silmistään.

Kysyin syksyllä kaupunginjohtajalta, miten Helsinki voisi reagoida lakiesitykseen. Saimme kirjallisen vastauksen, että Helsinki ei tee ulkopolitiikkaa, mutta Helsinki oli osaltaan luomassa painetta ulkoministeriöön olla asiassa aktiivinen. Ulkoministeriön ministerit Tuomioja, Hautala ja Stubb kuvaavat kirjeessään Setalle toimiaan asiassa. Valitettavasti painostuksesta huolimatta laki hyväksyttiin ja nyt homot ovat Pietarissa vainottu vähemmistö. Onneksi taistelumielialaa on!

Osaako kukaan neuvoa, miten sanotaan venäjäksi ”saanko esitellä mieheni”? Ja olisiko jollain lainata kahta sateenkaaripinssiä, jonka voisi laittaa puvun napinläveen? Sellaisen kantamisesta joutuu Pietarissa pidätetyksi.

 

 

 

 

 

 

 


16 thoughts on “Miten sanotaan venäjäksi ”saanko esitellä mieheni”?

 • Jyrki J.J. Kasvi

  Puskii! Jos ei muuta paikkaa löydy, niin mulla pitäisi olla kotona sekä sateenkaaripinssi, sateenkaarisormukset että pinkki kolmio muistutukseksi siitä, mitä Pietarin kuvernöörin ajaman linjan päässä odottaa.

 • Taneli Dobrowolski

  Hei Ville,

  Se menee näin: «????????? ??????????? ??? ????? ????», eli ”Razreshit´e predstavit´ vam majevo muzha” – mikäli kyse on siis aviomiehestä.

  Asetuksen osalta täytyy tarkentaa, että käsi kädessä samaa sukupuolta kanssa kadulla käveleminen tai homojen oikeuksien ajaminen ei vielä täytä asetuksen määrittelemiä rikoksen tunnusmerkkejä. Asetuksen kärki on alaikäisille suunnatussa homoseksualismin propagandassa – mitä ikinä se sitten lieneekin. Asetuksen sisältö, sekä se, mitä tällä ”alaikäisiin suunnatulla homopropagandalla” lopulta oikein tarkoitetaan, on hämärän peitossa. Se ei liene selvää edes asetuksen laatijoillekaan.

  Kirjoitin itse aiheesta täällä: http://www.mahorkka.com/artikkelit/2012/02/29/pietari-hyvaksyi-kiistellyn-homoasetuksen/1181

  Aiheesta hyvää materiaali (venäjäksi) myös täällä: http://www.gayrussia.eu/

 • Visa Kurki

  “?????????????, ??????????, ??? ??? ???”
  “pazhnakomtest, pazhalsta, eta moj muzh”

  Eli kirjaimellisesti “Tutustukaa, olkaa hyvä, tämä on minun mieheni”.

 • Kati

  Hei, yritän vastata kysymykseen. En käytä mitään standartoitua translitterointi-tapaa, sillä se ei kerro kieltä osaamattomalle tarpeeksi ääntämisestä. Eli:

  Paznakomtes, pazhaalsta, smaaim muuzhem

  z= saksan soinnillinen s, kuten sanassa ‘sieben’
  zh= sama sointu, mutta äänihuulet värisevät. Värisytät äänihuulia kun mm. suu suljettuna, hampaat yhdessä teet kurkussa pitkää mmmm -ääntä.

  • Pekka Sallinen

   “Paznakomtes, pazhaalsta, smaaim muuzhem” sinänsä kai oikein, mutta pitäisikö teititellä? Eli suunnilleen “Paznakomtjetje, pazhaalsta, smaaim muuzhem”.

   “Suomalais-venäläinen keskusteluopas turisteille” vuodelta 1979 sanoisi tähän tapaan: “razrishyti pritstavit’ moj mush”.

 • Mika Torvinen

  Kiitos Ville! Erittäin hyvä kirjoitus!

  Terveisin
  Mika Torvinen
  HeSETAn puheenjohtaja vm 1992-1995

 • Ville Ylikahri Post author

  Kiitos Kati! Katsotaan, miten kieli vääntyy. Ja oon suhun Jyrki yhteydessä, jos pinssiä ei helpommin löydy.

 • miksi et kerro

  Miksi et uskalla kertoa kuka tämän viisaan miehen tänne kutsui?

  • Ville Ylikahri Post author

   Minä sain tietää eilen, ketkä ovat juhlapuhujia. Kaupunginjohtaja avustajineen on suunnitellut ohjelman. Tiesin kyllä, että juhlaan on kutsuttu Suomen entisten pääkaupunkien edustus.

 • Boris

  Hi, I’m from Russia. These russian politicans are really coming too far with their homophobic laws. They like to go shopping in free Europe, like to spend time and money in Europe, they like to be accepted as educated people in Europe. They enjoing the fruits of european civilisation, but here in Russia they are multiplying hate and sufferings in society. Nazi’s are killing young gays, but I never heard it on TV-news. Russia is leading country in the world for number of teenage suicides. And we know from world statistic which is saying that aprox. 1/3 of teenage suiciders are gays. And now, after this law, no one can say to the teenage girl or boy, who descovered that he/she is gay and depressed with this, that this is normal. I just remember myself in this situation, when I was 13. But at that time (1990) already was LGBT info-center, I called them and talked to them. It seems that Russia was more normal at that times!

 • Lisa

  Dear Mr. Ylikahri,

  Thank you very much for what you are planning to do. Make Poltavchenko realize that private life should not b regulated by governmental bans. Though I am not sure he is able to do it – he is too religiously narrow-minded.

  Lisa from St.Petersburg

Comments are closed.