Presidentin valinta kiinnostaa, entäs pormestarin?


Presidentinvaalikamppailu käy kiivaana. Kaikki ystäväpiirissäni puhuvat aiheesta. Lehdet ovat täynnä gallupeja ja henkilökuvia ehdokkaista. Facebook on suorastaan yksitoikkoista luettavaa, kun kaikki kaverit linkittävät sinne samoja Haavisto-uutisia.

Presidentinvaalit ovat kaikista Suomessa järjestettävistä vaaleista kaikkein kiinnostavimmat. Vaikka presidentillä ei ole kovinkaan suuria valtaoikeuksia, haluaa hyvin suuri osa äänioikeutetuista olla valitsemassa Suomelle presidenttiä.

Syksyllä äänestetään kuntiin ja kaupunkeihin uudet valtuustot. Vaikka valtuustoilla on monessa asiassa hyvin paljon suurempi ja ennen kaikkea suorempi valta ihmisten elämään, ei kunnallisvaalit kiinnosta kuin vähän yli puolta äänioikeutetuista.

Mitä jos kunnallisvaaleissa äänestettäisiin pormestarista? Konkretisoituisivatko puolueiden erot ja kunnallispoliittiset kiistakysymykset, kun vaaleissa ratkaistaisiin, kenestä tulee Helsingin pormestari? Uskoisin, että näin kävisi.

Muuttuisivatko kunnallisvaalit liian henkilökeskeisiksi? Varmasti näinkin kävisi, mutta minusta se olisi täysin hyväksyttävissä, jos samalla saadaan lisättyä kuntalaisten suoraa vaikuttamista kaupungin johtamiseen. Sitä paitsi suomalainen politiikka on (vaalijärjestelmän ja median toimintatapojen takia) jo nyt hyvin henkilökeskeistä.

Minusta olisi hienoa, jos Helsingillä olisi vaaleilla valittu pormestari.