Kannatan Ville Niinistöä vihreiden puheenjohtajaksi


Muutaman viikon päästä Vihreät kokoontuvat Kuopioon valitsemaan puheenjohtajan seuraavalle kaksivuotiskaudelle. Sitä ennen vihreiden jäsenet saavat jäsenäänestyksessä ottaa kantaa puheenjohtajan valintaan.

Itse kannatan Ville Niinistöä. Minusta Ville on ehdokkaista kaikkein vihrein. Hän on myös selkein sanomassaan.

Tunnen kaimani parhaiten vihreiden perustulotyöryhmästä, jossa olimme yhdessä laskemassa ja muovaamassa vihreiden perustulomallia vuonna 2007. Villen työskentely työryhmässä ja heti sen jälkeen hallitusneuvotteluissa sosiaaliturvakysymyksissä oli vakuuttavaa. Eikä ollut Villen vika, että edellisen hallituksen saavutukset sosiaaliturvan uudistamisessa jäivät laihoiksi, kun työmarkkinajärjestöt vetivät perusturvan korottamiselta maton alta.

Ville määrittelee itsensä sosiaaliliberaaliksi. Pidän tästä määritelmästä. Vihreiden tavoitteena on aina ollut luoda yhteiskunta, jossa kaikenlainen ihmisten ja yrittäjyyden vapaus on mahdollisimman suurta, mutta jossa kaikista yhteiskunnan jäsenistä pidetään huolta. En väitä, etteikö näiden tavoitteiden ajaminen johtaisi välillä hankaliin ristiriitatilanteisiin, mutta silti tämän tulee olla  tavoitteena. Jätetään holhoaminen vanhalle vasemmistolle ja yksilöiden vapaa kilpailu oikeistolle.

Vihreillä tulee jatkossa olla entistä selkeämmin ympäristöasiat keskiössä. Villellä on selkeä käsitys siitä, miten sekä ympäristön että ihmisen hyvinvointia Suomessa parannetaan.

Pidän myös siitä, että Villellä on vähintäänkin luonteva yhteys Ruotsin Miljöpartietiin. Minusta Suomen ja Ruotsin vihreillä olisi paljon opittavaa toisiltaan ja yhteyksiä tulee tiivistää.

Helsinkiläisenä voin lämpimästi kannattaa vihreille turkulaista puheenjohtajaa. Mielestäni tässä valinnassa ei paina niinkään kotipaikka, vaan pätevyys, osaaminen ja ideologinen selkeys.