Murskatappion jälkeen 4


Eilen Suomen poliittinen kurssi kääntyi rajusti. Siinä yhteydessä vihreät kokivat pahan tappion Tässä muutamia vaalien jälkeisen aamun hajahuomioita vaalituloksesta.

Oma kampanjani ja tieni politiikassa

Teimme tukiryhmäni kanssa hienon kampanjan, jota ei tarvitse hävetä. Kiitos siitä kaikille mukana olleille ihmisille! Tällä kertaa tarjoamani poliittinen vaihtoehto ei purrut äänestäjiin. Äänimääräni laski verrattuna viime vaaleihin, kuten suurimmalla osalla vihreistä ehdokkaista.

Politiikan teko jatkuu kuitenkin jo tänään kaupunginhallituksessa. Helsinki tarvitsee edelleen lisää asuntoja, parempia pyöräteitä ja liberaalia meininkiä. Vihreää työtä riittää. Helsingin vihreiden puheenjohtajuudesta luovun tämän vuoden jälkeen, kuten olin suunnitellutkin. Vuoden 2012 kunnallisvaalivankkureita en siis ole vetämässä, vaan uudet voimat pääsevät yrittämään.

Jatkan työssäni Opintokeskus ViSiOssa vihreiden ajatusten ja koulutusten parissa. Tänä vuonna olemme luomassa mallia siitä, miten suomalainen hyvinvointiyhteiskunta voisi toimia myös ilman talouden ja kulutuksen pakonomaista kasvua. Se on minusta politiikan suurin kysymys.

Vihreiden tulevaisuus

Oman pika-analyysini mukaan vihreiden vaalitappion keskeinen syy oli se, että näissä vaaleissa ei puhuttu ympäristöpolitiikasta. Ilmastonmuutos unohdettiin kokonaan. Vihreät teemat eivät päässeet esiin.

Vihreät joutuivat kantamaan vastuun hallituksessa olosta. Vaikka itse tiedän, että moni hyvä asia meni eteenpäin nimenomaan meidän ansiostamme tällä hallituskaudella, näytti usein ulospäin siltä, että vihreät ovat pahan oikeistohallituksen apupuolue. Tappio ydinvoimaäänestyksessä alleviivasi tätä.

Nyt vihreät siirtyvät oppositioon. Meidän tulee taas kerran kirkastaa viestimme siitä, kuinka sekä ihmisen että ympäristön hyvinvointia tulee parantaa.

Tuleva eduskunta ja hallitus

En jaksa olla kauhuissani vaalituloksesta. Oppositiopuolueet voittivat ja hallitus hävisi. Näin käy useimmissa maissa kaikissa vaaleissa. Yhdysvalloissakin koko poliittinen koneisto saattaa uusiutua joka vaaleissa. Antaa persujen yrittää lunastaa vaalilupauksiaan tilanteessa, jossa Suomi velkaantuu kovaa vauhtia, raaka-aineiden hinnat nousevat ja Suomen talous on kytketty monin sitein Eurooppaan ja maailmaan.

Sen sijaan olen huolissani siitä, miten käy jatkossa yhdenvertaisuuden ja toisten ihmisten kunnioituksen. Jo vaalikamppailun aikana kuului huolestuttavia viestejä erilaisista rasistisista, homovastaisista ja ruotsinkielistä vähemmistöä leimaavista puheista. Pelkään pahoin, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä kannustaa teoillaan ahdasmielisyyden lisääntymiseen.

Lisäksi olen huolissani ympäristöstä. Nyt näköpiirissä oleva kokoomuksen, demarien ja persujen yhteishallitus ei varmaankaan tule tekemään hyvää ympäristöpolitiikkaa, vaikka sitä tarvittaisiin enemmän kuin koskaan. Persujen kantoja kuvaa hyvin heidän ohjelmansa lause ”eläimet on suojeltava eläinsuojelijoilta ja luonto luonnonsuojelijoilta”. Apua!

Lopuksi

Olen iloinen, että Jani Toivola ja Silvia Modig nousivat eduskuntaan. Helsingin kokoomuksesta on menossa läpi Laura Räty tai Lasse Männistö, jotka molemmat ovat hyviä tyyppejä. He joutuvat jännittämään paikkaansa vielä tarkistuslaskentaan. Onnea näille kaikille tuoreille kasvoille – heille tulee iso työ pistää perussuomalaisille kampoihin! Minä itse jatkan kampoihin pistämistä eduskunnan ulkopuolelta.

 


4 thoughts on “Murskatappion jälkeen

 • Anu Hame

  Olen täysin samaa mieltä siitä, mikä on politiikan suurin kysymys. Superhienoa, että sitäkin joku jo Suomessa valmistelee.

 • Harri

  On vain hyvä, että Vihreät romahtivat. Puolueenne tapana on ollut tehdä johtopäätökset ensin ja tutustua faktoihin vasta myöhemmin, jos silloinkaan. Vihreät eivät ole millään suostuneet muuttamaan mieltään, vaikka tosiasiat kuinka osoittaisivat, että alkuperäinen päätös on väärä. Kyllä, puhun näin ympäristöihmisen silmin täysin järjettömästä ydinvoiman vastustamisesta.

  Teidän politiikkanne on niin tuhoisaa, että parempi vain, että asiat jäivät nyt muiden hoidettavaksi. Vihreä puolue loppusijoitetaan lähivuosina, tilalle tulee jotain uutta ja faktapohjaisempaa.

 • Ville Ylikahri Post author

  Harri: Miksiköhän Saksassa ja Ruotsissa samat faktat ovat johtaneet uusien energiaratkaisujen etsimiseen eikä ydinvoiman lisärakentamiseen?

  On aika väsynyt argumentti väittää omia mielipiteitään faktoiksi ja muiden argumentteja tunteellisiksi mielipiteiksi.

  Ydinvoimassa on se hyvä puoli, että se ei tuota hiilidioksidipäästöjä, mutta siinä on monta huonoa puolta. Vihreät ovat punninneet ydinvoiman huonot puolet hyötyjä suuremmiksi ja esittäneet vaihtoehdon, miten energiatarve tyydytetään tulevaisuudessa ilman ydinvoimaa.

  http://www.vihreat.fi/ydinvoima

Comments are closed.