Katse eteenpäin


Helsingin Vihreiden vaalilehden pääkirjoitus, julkaistu 3.4.2011
Ville 2011
Näissä vaaleissa ratkaistaan Suomen suunta. Meillä on kolme tärkeää haastetta.

Meidän on pidettävä Suomi avoimena ja vapaamielisenä eikä sulkeutua ennakkoluulojen vangeiksi. Vihreiden mielestä Suomi voi hyvin, kun kaikki erilaiset ihmiset voivat täällä hyvin.

Meidän tulee lopettaa luonnonvarojen tuhlaaminen ja ilmaston lämmittäminen – ja samalla turvata suomalaisten hyvinvointi. Uudella tekniikalla, säästäväisyydellä ja panostamalla vihreään talouteen voimme muuttaa Suomen ekotehokkaaksi ja luoda uusia työpaikkoja.

Meidän on uudistettava sosiaaliturva ja työelämä. Nyt liian moni putoaa kelkasta ja tuloerot kasvavat. Samalla toiset uupuvat työtaakan alle. Sosiaaliturva ja työelämän pelisäännöt pitää muuttaa sellaisiksi, että työtä jaetaan yhä useammalle ja että sosiaaliturvaviidakosta tehdään yksinkertainen ja työhön kannustava.

Näitä kaikkia teemoja yhdistää se, uskallammeko mennä eteenpäin vai takerrummeko vanhaan. Vaaleissa on mukana helppoheikkejä, jotka lupaavat paluuta “vanhaan hyvään aikaan”. Sellaista ei kuitenkaan ole. Nyt on aika ottaa pää pensaasta ja kantaa vastuuta. Me Vihreät haluamme rakentaa uutta Suomea, joka on eteenpäin katsova ja avoin.

Kuluneella vaalikaudella vihreät ovat saaneet tärkeitä uudistuksia eteenpäin: saastuttamisen verotusta on kiristetty, pienimpiä sosiaalitukia on nostettu, vaalirahoitus on muutettu avoimeksi, vähemmistöjen oikeuksia on parannettu ja suuria ratahankkeita on aloitettu. On tullut myös tappioita. Vihreät vastustivat yksimielisesti ydinvoiman lisärakentamista, mutta muut puolueet niin hallituksessa kuin oppositiossa antoivat luvat uusille reaktoreille.

Työtä ja haasteita riittää. Tässä lehdessä esitellään Helsingin vihreiden 21 ehdokasta, jotka eivät pelkää ottaa haasteita vastaan. Kerromme suunnitelmamme siitä, miten uutta Suomea rakennetaan sekä ensi vaalikaudella että pitkälle tulevaisuuteen.

Sinä äänestäjänä valitset Suomen suunnan.

Ville Ylikahri
Helsingin Vihreiden puheenjohtaja