Earth Hour – Minkä hinnan olemme valmiit maksamaan halvasta energiasta?


Illalla klo 20.30 – 21.30 vietetään maailmanlaajuista Earth Hour -tempausta. Silloin sammutetaan valot symbolisena eleenä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Nyt kun öljyn hinta hipoo huippulukemissa ja Japanin ydinonnettomuus osoitti ydinvoiman riskit, on oikeasti hyvä sammuttaa valot ja pysähtyä pohtimaan, minkä hinnan olemme valmiita maksamaan siitä, että voimme huoletta unohtaa vessaan valot, lämmittää tyhjiä kesämökkejämme talven ympäri ja lentää hetken mielijohteesta tuhansien kilometrien päähän.

Rikkaat teollisuusmaat ottavat suuria riskejä ilmastonmuutoksen ja ydinvoiman kanssa, jotta saisivat halpaa energiaa. Ajatusleikkinä voi pohtia, että mitäpä jos Japani olisi päättänyt 70-luvulta lähtien säästää energiaa vaikkapa kuuden ydinreaktorin verran – silloin olisi Fukushiman voimala voitu jättää rakentamatta. Jos Yhdysvallat olisi panostanut bensapiheihin autoihin ja joukkoliikenteeseen, ei maa olisi niin vaarallisen riippuvainen Lähi-idän öljystä. Miten paljon elintasomme olisi pienempi, jos Kemijoki virtaisi edelleen vapaana upeana lohijokena emmekä saisi joen voimalaitosten energiaa?

Jokaisessa energiamuodossa on riskinsä ja ongelmansa. Helpoin tapa vähentää niitä on vähentää kulutusta. Meidän tuleekin  aloittaa määrätietoinen energian säästäminen. Se ei tarkoita paluuta kivikaudelle, vaan investointeja asuntojen energiaremontteihin, liikenteen tarpeen vähentämistä, teollisuuden laitteiden ja prosessien uusimista sekä erityisesti erilaisia kannustimia energiankulutuksen pienentämiseen.