Perussuomalaiset ja muiden maiden populistiset liikkeet


Liikkeitä laidasta laitaanTänään julkaistiin ajatuspajojen e2, Magma ja ViSiO yhteistyönä raportti Liikkeitä laidasta laitaan – populismin nousu Euroopassa. Minulla oli ilo olla mukana kirjan teossa julkaisijan ominaisuudessa.

Kirjassa verrataan eri Euroopan maiden ja erityisesti pohjoismaiden populistisia oikeistopuolueita toisiinsa. Kirja on tärkeä puheenvuoro ennen vaaleja.

Olin syksyllä Ruotsissa ja seurasin sikäläistä keskustelua Ruotsidemokraateista. Puoluetta  vastustettiin lähes yhtenä rintamana. Ruotsidemokraattien politiikkaan tuomaa rasistista  kielenkäyttöä ei sallittu ja oltiin hyvin järkyttyneitä siitä, että puolue nousi parlamenttiin.

Suomessa suhtautuminen Perussuomalaisiin on ollut täysin erilaista. Puolue on nähty virkistävänä tuulahduksena ja kansan äänitorvena.

Itsekin olen sitä mieltä, että Ruotsin reaktio ruotsidemokraattien nousuun oli ylimitoitettu. Samoin pidän hyvänä, että perussuomalaisten nousu on aktivoinut suomalaisia politiikkaan ja tuonut esiin, ettei ole ihan sama, mitä puoluetta äänestää.

Silti myös Suomessa on syytä huomata, että perussuomalaisissa on paljon yhtäläisyyksiä muiden maiden oikeistopopulistisiin puolueisiin. Maahanmuuttokritiikki on usein vain verhoiltua rasismia. On aivan eri asia keskustella maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista, kuten kielenopetuksen puutteista ja työttömyydestä, kuin lähtökohtaisesti pitää jokaista islamilaista maahanmuuttajaa uhkana. Samoin perussuomalaisten linjaukset esimerkiksi kansallisesta taiteesta ja homojen asemasta ovat tuulahduksia sellaisilta vuosikymmeniltä, joita harva oikeasti haluaa takaisin.

Politiikassa on päätettävänä vaikeita ja monimutkaisia asioita. Kaikesta ei voi vääntää yksinkertaista sutkausta eikä ongelmiin löydy yhtä syntipukkia. Postmodernismin ja yhdenvertaisuuden vastustaminen ei tuo yhdellekään suomalaiselle lisää hyvinvointia. Minusta populismi on useimmiten kuulijoiden aliarvioimista.

Suosittelen lukemaan raportin. Sen voi ladata ilmaiseksi ViSiOn sivuilta.