Uusi eheytyskampanja on vaarallinen 29


Suomessa on käynnistynyt uusi homojen eheytyskampanja Älä alistu!. Kampanjan takana on Kristillinen nuortenmedia Nuotta. Kampanja on tehty yhteistyössä usean kristillisen herätysliikkeen kanssa.

Kampanjassa väitetään, että homous johtuu ”ryhmäpaineesta, valtamediasta ja yhteiskunnasta”. Nettisivulla kysytään ”Onko se vapautta, että saat tehdä juuri niitä valintoja, joita ympäristösi haluaakin sinun tekevän?”. Kampanjan videolla puhutaan homonuorten ”kummallisesta suhtautumisesta kavereihin” ja ”homoseksuaalisesta kulttuurista”. Kaiken kukkuraksi videolla kysytään ”Jos joku murhaaja pystyy tekemään parannuksen, niin miksi ei homokin”. Kyllä, luit oikein!

Minut kampanja tekee surulliseksi ja vihaiseksi. Erilaiset kristityt yhteisöt ovat yrittäneet eheyttää homoja vuosikymmeniä – ja aina huonoin ja jopa traagisin tuloksin. Nyt viesti suunnataan suoraan homo- ja lesbonuorille. Viesti on, että te olette huonoja, toimitte väärin ja uskon avulla voitte eheytyä. Eheytyshoidossa ei ole kyse hoidosta, vaan vaarallisesta manipulaatiosta ja aivopesusta.

Miten joillakin on edelleen pokkaa väittää, että homous on valinta, jonka ympäristö odottaa nuoren tekevän? Koettakaa jo ymmärtää, että homous ei ole valinta, vaan että osa ihmisistä on homoja ja se on ihan ok.

Tällaista kampanjaa levitetään nuorten keskuudessa samaan aikaan, kun julkaistaan tutkimuksia, jonka mukaan yli kolmannes seksuaalisiin vähemmistöihin kuuluvista nuorista on kokenut kiusaamista suuntautumisensa vuoksi (HS:n juttu aiheesta). Kiusatut nuoret tarvitsevat tukea, eivät kampanjoita, joissa heitä verrataan murhaajiin.

Kampanjaa tukevat erilaisten järjestötukien ja nettibannerien kautta monet oppilaitokset ja oppilaskunnat. Vaadin, että mitään julkista rahaa ei kanavoida tällaiseen vihakampanjaan. Myös seurakuntien toivon tarkastavan suhtautumistaan tämän kampanjan taustalla oleviin järjestöihin. Ja pitäkää kampanja kaukana kaikista nuorista!

there is no cure

PÄIVITYS: Facebookiin on luotu En alistu homofobialle! -tapahtuma. Ihmiset reagoivat ja hyvä niin.


29 thoughts on “Uusi eheytyskampanja on vaarallinen

 • MikaelS

  Tämä uutinen sai minut kyllä todella surulliseksi ja vihaiseksi yhtä aikaa. Kun ajattelee, että teini-iässä oman identiteetin kanssa voi olla vaikeaa jo ilmankin tuollaisia kampanjoita, niin ei tästä voi olla kuin vahinkoa. Kyllä tämä varmaan hämmentää myös vanhempia, jos oma lapsi sattuu olemaan esim. homo tai lesbo.

 • Ronja A-M

  Olihan sillä kampanjasivulla yksi aivan tosi virke: “Toisaalta monet Raamatun opetuksista ovat selvästi vastoin sitä, mitä nyky-yhteiskunnassa usein pidetään oikeana ja vääränä.” Sääli, etteivät lähteneet luettelemaan näitä tarkemmin – vaikka tilahan siinä olisi loppunut… :-/

  www piste evilbible piste com

 • Tämän kylän homopoika

  Kaikin puolin hyvin kirjoitettu merkintä. Kirjoittelin blogiin aiheesta itsekin, mutta jotenkin tällaisen järjettömyyden keskellä ei pysty tuottamaan mitään kovin järkevää.

  Hiljaiseksi vetää. Käsittämätöntä touhua.

 • Janne Pitkänen

  Törmäsin kyseisiin propagandavideoihin itsekin vasta. Järkytyin, loukkaannuin ja nyt pisti vihaksi. Miten tällainen propagandalaitos voi pyöriä kirkon ja kristinuskon nimissä täällä “sivistysvaltiossa”?

 • Jyrki J.J. Kasvi

  “Miten joillakin on edelleen pokkaa väittää, että homous on valinta, jonka ympäristö odottaa nuoren tekevän?”

  Siten, että muuten he joutuisivat hyväksymään sen, että homous on yhtä lailla Jumalan luomaa kuin heterouskin. Ja sitä heidän maailmankuvansa ei kestäisi.

  • Joni Pelkonen

   Ahdasmielisyys ei ole luonnonluomaa, se on opittu asenne. Homoseksuaalisuus taas on luonnollista. Siispä tässä ovat vastakkain opittu ahdasmielinen asenne ja joidenkin ihmisten luonnollinen suuntautuneisuus. Ensimmäistä voi rehellisesti arvostella, jälkimmäisen “arvostelu” on syrjintää.

   Sama asenne näkyy nykyään näiden kaiken maailman “kriitikoiden” puheissa: milloin “kritisoidaan” eli syrjitään vääränvärisiä, -kulttuurisia, -syntyisiä jne. ihmisiä aina arvostellen ominaisuuksia joille he eivät mitään mahda käsittämättä että *asenne* jolla nämä “kriittiset” arvosteluaan harrastavat on opittu, ts. vain se voi muuttua, ei arvostelun kohde.

   Kaiken huipuksi he ovat keksineet että tämän heidän opitun asenteensa ahdasmielisyyden ja vahingollisuuden arvostelu on muka “syrjintää” ja he ovatkin uhreja, eivät ihmiset joihin he kohdistavat ahdasmielisyytensä!

 • Anna

  Kirkossa nuorisotyön piirissä ei tueta homofobiaa eikä pakkoeheyttämistä. Kiitos Ville muistutuksesta.

  Itseäni surulliseksi veti tytön vapiseva ääni, joka sanoi: kyllä minä ihan miestäni rakastan…Eheä ihminen ei synny pakottamalla eikä hengellisellä väkivallalla. Hengellinen väkivalta on ehdottomasti väärin.

  Arkkipiispamme on ansiokkaasti pitänyt esillä homojen oikeuksia. Toivon, että pitää jatkossakin. Kirkossa kristittyjen homojen asiaa ei ajeta ainakaan kirkosta eroamalla. Toivottavasti ymmärretään, että kirkko ei ole tämän Älä alistu-kampanjan takana, vaan osa sen itsenäisistä herätysliikkeistä.

  • Jyrki J.J. Kasvi

   No nyt mä alan ymmärtää, olen joutunut johonkin vinksahtaneeseen rinnakkaistodellisuuteen. Mikään muu ei tuota voi selittää.

  • Pekka

   Huomasitko että tuossa vastattiin, mahdollisesti fiktiivisen, lukijan kysymykseen?

   ja vastaus oli:
   “Tässä asiassa niin kuin muissakin lankeemuksissa pätee vain yksi ohje: Joka päivä synnit tunnustetaan, uskotaan Kristuksen tähden anteeksi ja pyydetään voimaa uutta elämää varten.”

   Eli mitään ei kielletty tekemästä.

   Käyn tuskin kerran vuodessa kirkossaa enkä lue raamattua kotona, mutta tollanen viha ja ignorance tältä puolen aitaa saa mut kypsymään.

   Ei tollasella asenteella paljoa muita parempi ole.

 • 64556

  Kaikki muslimit tuskin ovat terroristeja, vai uskooko joku oikeasti niin? Miksi sitten lyödään leima koko kristikuntaan muutaman kristitty-fundamentalistin takia?

  Kyseessä ei oikeasti ole usean herätysliikkeen operaatio, vaikka taustaryhmien luettelo onkin pitkä. Olisi mukavaa, jos poliitikko vaivautuisi selvittämään taustoja.

  Luther-säätiö on jo vihkinyt itselleen oman piispan, kun kirkon piispat eivät kelpaa; evlut kansanlähetys, OPKO, ja SRO kuuluvat kaikki viidenteen herätysliikkeeseen; Patmos on kaukana evlut kirkosta.

  Taustaryhmistä ainoastaan SLEY toimii aktiivisesti Suomen evlut kirkon sisällä, eikä se ole suuri ryhmä. Herätyliikkeistä lestadiolaiset, körttiläiset ja rukoilevaiset eivät ole kampanjassa mukana. Heidän määränsä kirkon työntekijöistä, päättäjistä ja kirkossakävijöistä on huomattavan suuri.

  • Ville Ylikahri Post author

   Mielestäni nimenomaan en syyttänyt kirjoituksessani koko kirkkoa tästä kampanjasta, vaan toin esiin, että taustalla on erilaisia järjestöjä ja liikkeitä. Käytin sanaa herätysliikkeet, kuten käytti Kotimaa-lehtikin asiasta uutisoidessaan. Tarkan listan voi jokainen helposti tarkistaa linkin takaa.

   Jos joku eroaa tämän kampanjan takia kirkosta, niin en suostu ottamaan siitä kunniaa kirjoitukselleni.

   Voin vielä kerran vakuuttaa, että en todellakaan pidä kaikki muslimeja terroristeina enkä kaikkia kristittyjä – en edes herätysliikkeiden jäseniä – homovastaisina.

 • Sami Kuhmonen

  Itse en pidä kauhean hyvänä asiana kuitenkaan sitä, että ihmiset alkavat nyt lietsoa vihaa ja syrjimään henkilöitä tuon takana. Ja siltä tuo FB-ryhmäkin vaikuttaa hyvin vahvasti. Vihaa (osittain taas myös väärin kohdistettua, eli uhkaillaan erota kirkosta jne) löytyy ja paljon. Asioita voisi hoitaa myös toisin, mutta massailmiö 🙁

  • Pekka

   “Asioita voisi hoitaa myös toisin, mutta massailmiö”

   Totta, on helppompaa täyttää verkkolomake kuin oikeasti keskustella asioista.

 • Petteri

  Nettisivulla kysytään ”Onko se vapautta, että saat tehdä juuri niitä valintoja, joita ympäristösi haluaakin sinun tekevän?”.

  Lauseeseen kätkeytyvän ironian lienee muutkin huomanneet. 🙂

 • Antti

  Herätysliikkeiden ajatusmaailma on todella kaukana terveestä. Tuollaista homo- ja itsetyydytys-vastaisuutta voi löytyä nykypäivänä vain uskovaisten fundamentalistien joukoista. Hyi, sairasta!

 • Anna Maria

  Kampanjaa vastustava Facebook-eventti on muuten poistettu. Tiedä sitten miksi – tuntemattomat ovat naamakirjan tiet. X_X

 • mikko mallikas

  Mikä ihmeen homovastainen kampanja?? Ei tossa tekstissä puhuta mitään homoista, videon tyttö puhui viitaten itseensä siinä suhteessa. Vaan itsensä löytämisestä ja ettei tarvitse alistua yleisön, median ym. paineeseen. Todella hyvä viesti. Kai jokainen saa löytää oman tiensä, mitä pahaa siinä on?!

  Koittakaas ny edes lukea oikein ihan yksinkertasta tekstiä…No lehdet ja mm. YLEkin jo sortui tähän. Kaikki menee joidenkin mielikuvien varassa. No saa kyllä hyvät naurut!

  • Ville Ylikahri Post author

   Eheytyksessä ei ole kyse oman tien löytämisestä, vaan henkisestä painostuksesta yrittää tukahduttaa se, mitä ihminen oikeasti on. Ei kukaan ole homo median painostuksen vuoksi.

   Ei tässä kritisoida kampanjaa mielikuvien varassa, vaan siksi, että samanlaisista eheytyskampanjoista on todella huonoja kokemuksia sekä Suomesta että maailmalta.

 • mikko mallikas

  Ville Ylikahri says:
  23.3.2011 at 15.54

  “Eheytyksessä ei ole kyse oman tien löytämisestä, vaan henkisestä painostuksesta yrittää tukahduttaa se, mitä ihminen oikeasti on. Ei kukaan ole homo median painostuksen vuoksi.

  Ei tässä kritisoida kampanjaa mielikuvien varassa, vaan siksi, että samanlaisista eheytyskampanjoista on todella huonoja kokemuksia sekä Suomesta että maailmalta.”

  Noin ehkä sinun mielestäsi. Kuitenkin monet löytävät oman tiensä myös uskon kautta. Millä perustein tuomitset heidät?! Ei tuossa painosteta, vaan tarjotaan yhtä tietä ja mahdollisuutta. Josta ei niinkään mediassa yleisesti muistuteta. Nuorten ja median maailma on yliseksualisoitunut ja on ihan tervettä että tällainenkin vaihtoehto saa äänensä kuuluviin. Sitäpaits edelleen, tuossa kampanjassa ei edes puhuta homoista. Keulakuva-tyttö oli biseksuaali. Kampanja ei siis ole homovastainen, toisin kuin propaganda väittää. Muutenkin varsin myönteisen kuvan kampanjasta saa.

  Huonoja kokemuksia? Voi olla, mutta niin kauan kuin ei pakoteta tai edes kehoteta niin silloin tuo toimii vaihtoehtona siinä missä mikä tahansa muukin. Ei tässä totalitarismiin voida alkaa vain koska on huonoja kokemuksia. Muuten joudutaan kieltämään kaikki. Vihreät on toki myös fasistinen puolue, esim. ilmastoasioissakin, mutta ihmiset eivät yleisesti ottaen ole.

  Kampanjan sanoma on että turhista seksuaalisista voimista voi vapautua uskon avulla, ja keskittää elämisensä paremmin. Eihän me mitään eläimiäkään olla, joten kyllä elämää kannattaa ohjata hyvälle tielle. Mikä se sitten kunkin mielestä on.

 • 64556

  Kaikki herätysliikkeet eivät ole noitten fundamentalistien kannalla. Ainakin körttiläiset ovat eri mieltä.

Comments are closed.