Perustulo kannustaisi työhön 3


Viime vaaleissa sekä vihreiden että oman kampanjani pääteemana oli perustulo. Nyt neljän vuoden jälkeen sosiaaliturvasta keskustellaan taas paljon. Perustulo on edelleen ajankohtainen.

Vihreiden esittämä perustulo korjaisi nykyisen sosiaaliturvaviidakon epäkohtia. Perustulomallissa jokainen suomalainen saisi noin 500 euron perustulon tililleen ja verotus muutettaisiin yksinkertaiseksi tasaveroksi. Lopputuloksena on selkeä  sosiaaliturvan ja verotuksen yhteen sovittava malli, jossa pienituloiset saavat tarvitsemaansa tukea ja verotus kasvaa käytännössä progressiivisesti.

Perustulon yksinkertaisuus on siinä, että sen saavat kaikki ja sen päälle voi tienata palkkatuloja vapaasti. Mitään kannustinloukkuja ei synny eikä ihmisiä jaotella erilaisiin lokeroihin sosiaaliturvastatuksen mukaan.  Perustulo lisäisi työntekoa. Nyt kannattamattomat  osa-aikatyö, yrittäjyys ja lyhyet keikkatyöt tulisivat kannattaviksi niille ihmisille, jotka ovat nyt pakotettuja olemaan toimettomina työttömyysturvan avulla.

Perustuloa vastustetaan usein sillä argumentilla, että se saisi ihmiset jäämään pois töistä. Perustulo ei kuitenkaan muuttaisi sitä, että nykyistenkin sosiaalitukien varassa voi käytännössä elää työtä tekemättä. Perustulo ei kuitenkaan pakottaisi saajiaan toimettomuuteen, vaan nimenomaan kannustaisi lisätulojen hankkimiseen.

Perustuloon tulee yhdistää aktiiviset työllistämistoimet, sillä pelkkä tukien jakaminen ei riitä työllisyyden nostoon. Paltamon kunnassa kokeillaan parhaillaan järjestelmää, jossa kaikki työttömät palkataan kunnan työllistämisyhdistykseen.  Tässä mallissa on samaa yksinkertaisuutta kuin perustulossa ja sen käyttöönottoa on syytä tutkia huolella muuallakin maassa.

Jos pystymme yksinkertaistamaan ja yhdistämään sosiaaliturvamme ja työllistämistoimenpiteemme, pystymme luomaan Suomeen uutta aktiviteettia ja lopettamaan nyt käynnissä olevan ihmisten syrjäyttämiskehityksen.


3 thoughts on “Perustulo kannustaisi työhön

 • Panu Pelkonen

  Perustulossa on monia hyviä puolia, mutta seuraaviin ongelmiin en ole vielä nähnyt mitään vastausta:

  Esim. 500 eurolla kuussa asuu ihan kohtuullisesti esim. Intiassa, varsinkin jos menee kaverin/vaimon kanssa ja jakaa kulut. Nykyisellä sosiaaliturvalla pitää olla suomessa läsnä (joko valmis vastaanottamaan työ, tai näyttämässä naamaansa sossussa). Kun sosiaaliturvasta tulisi perustulon myötä täysin vastikkeeton ‘oikeus muiden rahoihin’, niin luulempa että aika moni hoksaisi mukavan elämisen jossain kehitysmaassa. Edes kannustinta hankkia eläkettä ei välttämättä ole. Tähän voidaan tietysti vaatia että asuu suomessa, mutta on liene aika helppo olla vaikkapa vanhempien talossa kirjoilla.

  Edes kehitysmaahan ei tarvitse mennä. Jos pieni porukka lyöttäytyy yhteen ja vuokraa talon maalta, luulen että olisi ihan mahdollista elää mukavaa yhteisöelämää Suomessakin, muiden kustannuksella.

  Vaikkei tällaisesta koskaan tulisi niin suurta onglemaa että sillä olisi kansantloudellista merkitystä, niin iltapäivälehdet pääsisivät revittelemään näillä tapauksilla niin, että perustulon suosio lopahtaisi nopeasti tiukkapipoisen kansamme keskuudessa 🙂

  Eli pysyn varsin skeptisenä tälle perustulolle, ellei joko:

  a) Ylläolevia tapauksia pystytä USKOTTAVASTI estämään, tai
  b) Perustulo pannaan paljon alemmaksi, vaikkapa 200 euroon.

  • Reijo

   Ei taida monikaan suomalainen lähteä Intiaan tai thaimaahan, vaikka teoriassa toi 500€ kuussa olisi mahdollista. Jos porukka vuokraisi talon maalta ja tulisi toimeen noin pienellä rahalla vois sitä kait kutsua uudenlaiseksi “luostarilaitokseksi” ja niitä valtio muutenkin voisi tukea tai almuilla eläminen olisi kuin buddhalaismunkkien elintapa 🙂
   Kateellisia toki moni rahanahne ja tavarataivaan hamuaja olisi noille pikkurahalla kituuttajille kuten ovat nytkin ja se voi estää edelleen tämän hyvän käytännön käyttöön oton.
   Nykyisen avustusviidakon lakikiemuroissa sairaat ja vähänkoulutetut jäävät usein vaille jopa heille kuuluvia avustuksia, mutta kohtuu paljon tienaavat kuten minä itsekin saavat avustuksia hammashoidosta yms. mutta siitä ei iltapäivälehdet revittele 🙂

Comments are closed.