Terveisiä Rotterdamista 1


Helsingin kaupungin työllistämistoimikunta teki tutustumismatkan Rotterdamiin.  Meille esiteltiin Rotterdamin nuorisotyöttömyyden hoitoa. Rotterdamissa on alhaisempi työttömyys kuin Helsingissä, mutta se on suurempi kuin muualla maassa, toisin kuin Helsingissä.

Rotterdamissa noin kolmasosa väestöstä on maahanmuuttajataustaista. Alle 27-vuotiaista on 63% ei-eurooppalaista, kuten he asian ilmaisivat. Työllistämistoimet ovat varsin samanlaisia kuin Helsingissä, mutta muutama selkeä ero löytyy.

Rotterdamissa on erillislaki, jonka mukaan alle 27-vuotiaat eivät saa mitään tukea, mikäli he eivät ole töissä tai opiskelemassa. Tämä kuulosti aika tylyltä meiningiltä, mutta paikalliset viranomaiset näkivät sen niin, että yhtään nuorta ei ole varaa jättää heitteille. Lähtökohtana on se, että ei ole nuoren oma vika, jos hän ei opiskele tai löydä ammattia, vaan nuorta ei saa jättää yksin tukien varaan. (Matkan aikana ei kyllä selvinnyt, mitä tapahtuu niille nuorille, jotka putoavat kokonaan tukien ulkopuolelle.)

Samaan aikaan Hollannissakin on suuret ikäluokat jäämässä eläkkeelle ja jokaiselle nuorelle kyllä löytyy työpaikka, jos heillä on sopiva koulutus. On siis sekä nuoren että yhteiskunnan etu, että heitä aktivoidaan kaikin mahdollisin keinoin. Onhan tämä tiedetty aina, mutta Rotterdamin virkamiesten näkökulma asiaan avasi silmiäni näkemään asian taas selkeämmin.

Matkan aikana oli myös erinomainen mahdollisuus nähdä Rotterdamin mahtavat pyörätiet.  Joka kadulla oli pyöräkaistat tai pyörätiet, eikä niillä ollut yhtään reunakivetystä matkaa hidastamassa. Kaupungissa oli myös hauskoja pyörien parkkilaatikoita, joista kuva alla.

Rotterdamin pyöräparkki

Yksi matkan kohokohdista oli muuten se, kun meille tarjottiin kaupungintalolla lounaaksi voileipiä ja kirnupiimää. Kyllä: kirnupiimää.


One thought on “Terveisiä Rotterdamista

Comments are closed.