Parasta Helsingissä juuri nyt: Kalasataman tyhjä satama-alue


Suuntasin eilen pyöräretkelle Kalasatamaan avatulle väliaikaiselle kolmen kilometrin pyörälenkille entisen Sompasaaren sataman alueelle. Mahtava paikka!

Oli mieletön fiilis päästä pyörimään alueella, joka on aina ollut suljettu. Tyhjä asvalttikenttä jatkuu niin pitkälle, että se on melkein kiinni Tervasaaressa ja Korkeasaaressa. Jos olisin juhannuksen Helsingissä, niin menisin grillaamaan sataman päässä olevalle betoniselle tekosaarelle, jossa voi ihailla kesä-Helsinkiä aivan uudesta vinkkelistä.

Kaupungin koneistolle pitää antaa pisteet siitä, että on tajuttu ottaa tämä mahtava alue väliaikaisesti kaupunkilaisten käyttöön. Pyöräreitin lisäksi alueelta löytyy taideseinä, skeittipaikkoja ja koriskenttä. Luvattua hiekkarantaa en kyllä löytänyt.

Väliaikaisuus on sellainen asia, jota kaupungissamme pitäisi arvostaa enemmän. Madonnan konsertti Jätkäsaaressa oli hyvä osoitus siitä, mitä mahdollisuuksia väliaikaisesti käyttämättömillä tiloilla on. Ja nyt tämä Kalasataman alue. Pienemmässä mittakaavassa kaupunki on pullollaan tyhjiä kiinteistöjä ja pajukkoa kasvavia tontteja, jotka voisi hyvin ottaa väliaikaiskäyttöön. Kaikkea ei tarvitse suunnitella viimeistä pilkkua myöten eikä kaikkea spontaania kieltää. Kaupunki elää ja murroskohtiin syntyy aina jotain mielenkiintoista.

Berliini taitaa olla paras esimerkki maailmassa siitä, miten erilainen vaihtoehtoinen meininki valtaa kaupungin tyhjiä tiloja. Viimeksi Tempelhofin vanha lentokenttä on muutettu kulttuurikeskukseksi ja kiitoradat yleiseksi puistoksi. Meillä Helsingissä ei ole niin väljää kuin kylmän sodan omituiseksi muovaamassa Berliinissä, mutta kyllä eilen illalla Kalasatamassa pyöriessä tuli ihan sellainen olo kuin olisi Berliinissä.

Menkää kaikki kesäretkelle Kalasatamaan. Suosittelen. Reitti lähtee metroasemalta.

Uutinen Kalasataman alueesta: www.uuttahelsinkia.fi

Kalasataman ideoineen suunnittelutoimisto Partin sivut: www.part.fi