Kirjastojen kohtalo


Minulle on tullut kymmeniä viestejä koskien Helsingin Sanomien uutista siitä, että kaupunki aikoisi lakkauttaa viisi kirjastoa. Kirjastojen lakkauttaminen tuli minullekin yllätyksenä, vaikka olenkin mukana kaupungin nimittämässä palveluverkkotyöryhmässä. Kyse on siis tässä vaiheessa virkamiesten ehdotuksesta, joka on osa laajempaa pohdintaa siitä, miten kaupunki voisi säästää tilakustannuksissa. Se saattaa tulla tuossa muodossa meille päätettäväksi palveluverkkotyöryhmään.

Palveluverkkotyöryhmä kokoontuu joulukuussa. Mitään päätöksiä ei ole vielä tehty. Ilmoitan nyt jo tässä kaikille huolestuneille, että tulen vastustamaan lähikirjastojen lopettamista palveluverkkotyöryhmässä ja valtuustossa. Sama mielipide tuntuu vallitsevan koko vihreässä ryhmässä.

Lähikirjastot ovat yksi tärkeimpiä lähipalveluja ja niiden käyttö on kaupungissa myös taloudellisilla mittareilla mitattuna hyvin tehokasta. Palveluverkkotyöryhmässä on ollut esillä monia tapoja säästää vuokramenoissa, ja varmasti säästön varaakin on. Lähikirjastoissa tätä varaa ei mielestäni kuitenkaan ole.