Megapolis2024


Olin viikonloppuna puhumassa Megapolis2024 -tapahtumassa. Megapoliksen teema oli tänä vuonna ruoka. Dodo ry oli taas kerran kattanut Vanhalle loistavan kokonaisuuden. Kaupunki- ja ruokapolitiikkaa lähestyttiin tuoreista näkökulmista, globaalit kysymykset ja paikalliset ratkaisut yhdistettiin juuri kuten pitääkin.

Itse puhuin Sirpa Pietikäisen ja Erkki Tuomiojan kanssa uudesta ruokapolitiikasta. Keskeisenä teemana oli kasvisruoan ja itse tuotetun lähiruoan osuuden lisääminen ruokavaliossamme. Erkki Tuomioja piti kasvisruokapäiviä kouluissa näpertelynä, mutta itse suhtaudun niihin täysin vakavasti. Suomalaiset syövät todella paljon erilaista laitosruokaa eikä ole samantekevää, mitä ruokaloissa meille tarjotaan.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on kaikissa tehty vihreiden toimesta valtuustoaloite siitä, että kouluissa tulisi tarjota joka viikko ainakin yhtenä päivänä kaikille kasvisruokaa. Aloitteet ovat nyt käsittelyssä. Vantaalla kasvisruoan lisääminen saatiin neuvotteluissa mukaan suureen Vantaa-pakettiin. Espoossa ja Helsingissä odotamme virkamiesten vastausta aloitteisiin ja sitten katsomme, mitkä ovat valtuustojen mielipiteet aiheesta.

Tässä vielä Flickrstä napattu kuva: