Ruuhkamaksut tulossa?


Pääministeri Matti Vanhanen ja Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ovat molemmat ilmoittaneet olevansa ruuhkamaksujärjestelmän käyttöönoton kannalla. Vuosia on vierähtänyt siitä, kun aloimme Helsingin vihreissä puhua ruuhkamaksujen puolesta ja teimme yhdessä kansanedustajien kanssa aiheesta lakialoitteen. Isot asiat etenevät hitaasti.

Kuulin juuri tiistaina seminaarissa alustuksen siitä, miten mahtava menestys Tukholman ruuhkamaksut ovat olleet. Asukkaat ovat niihin todella tyytyväisiä. Suomessa kesäkuussa valmistunut liikenneministeriön ruuhkamaksuselvitys osoitti ykskantaan, että maksut kannattaisi ehdottomasti ottaa käyttöön myös pääkaupunkiseudulla. Faktat ovat ruuhkamaksujen puolella harvinaisen selkeästi. Ruuhkamaksuilla on nyt selvästi “momentum”. Nyt meidän vihreiden tulee lähteä yhteistyöhön eri puolueiden kanssa ja tehdä ruuhkamaksuista todellisuutta. Lisäksi tulee katsoa, että ruuhkamaksujen tulot käytetän pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen kehittämiseen.