Kiitos Harvey Milk 1


Kävin eilen katsomassa Harvey Milk –elokuvan. Se oli kerta kaikkiaan hieno.

Harvey Milk pisti 1970-luvun San Franciscossa itsensä peliin avoimesti homona poliitikkona aikana, jolloin poliisi raahasi ihmisiä homobaareista putkaan, homoja pahoinpideltiin kaduilla kuoliaaksi ja ympäri Yhdysvaltoja säädettiin lakeja, jotka avoimesti polkivat homojen ihmisoikeuksia.

Harvey Milk oli ehkä merkittävin yksittäinen henkilö homojen oikeuksien kehittymisen lyhyessä historiassa.

Nyt vuonna 2008 olen itse avoimesti homona Helsingin kaupunginvaltuutettuna. En missään nimessä voi astua Harvey Milkin suuriin saappaisiin, mutta on hienoa olla hänen jalanjäljissään. Itselleni syy lähteä politiikkaan ei ole ollut ensisijaisesti ihmisoikeudet, vaan ympäristöasiat. Olen kokenut monet länsimaiden Pride-kulkueet lähinnä kaupallisina festivaaleina, joissa ei ole enää paljon mieltä. Nyt Harvey Milk  –elokuva taas muistutti, miksi on tärkeää marssia kadulla ja vaatia tasavertaisia oikeuksia erilaisille ihmisille.

Harvey Milk murhattiin vuonna 1978. Silloin homoja pidettiin Suomessa vielä sairaina. Nyt 30 vuotta myöhemmin meillä Suomessa on syrjintäkielto, parisuhdelaki ja joka toisessa telkkarisarjassa homohahmo. Silti tehtävää on vielä. Kuvasin omia ajatuksiani seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamisesta Helsingin Sanomien haastattelussa. Tänään käsittelimme kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa. Siinä ei mainita sanallakaan sitä, että kaupungissa on myös homonuoria ja sateenkaariperheitä. Nostin esiin, että heidätkin tulee muistaa, kun puhutaan kaupunkilaisten palveluista.

Eikä Helsingistä tarvitse matkustaa kuin kaksi tuntia etelään, niin homojen oikeudet ovat täysin retuperällä. Suomen tulee aktiivisesti pitää esillä erityisesti itäisen Euroopan ihmisoikeustilannetta. Latviassa on mm. parlamentissa äänestetty laista, joka erityisesti sallii homojen syrjinnän työpaikoilla. Vaikka EU kieltää jäsenmaissaan tällaisen toiminnan, ei tilanne ole kunnossa.

Menkää katsomaan Harvey Milk. Se muistuttaa, mitä tarkoittaa taistelu ihmisoikeuksista.


One thought on “Kiitos Harvey Milk

  • Mikko

    Suomessakin olisi seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja tasa-arvon kohdalla paljonkin parannettavaa, erityisesti polyseksuaalisten ja bdsm-suuntautuneiden kohdalla.

Comments are closed.