Sukupuolineutraali avioliittolaki 2


Miehemme eduskunnassa Oras Tynkkynen on uusimassa lakialoitettaan sukupuolineutraalista avioliittolaista. Aloitetta voi kommentoida Tynkkysen aloiteverstaassa 1.11.2008 asti: www.orastynkkynen.fi.

Jo tänä syksynä tulee eduskuntaan käsittelyyn laki rekisteröidyssä parisuhteessa elävien perheen sisäisestä adoptiosta.

Asiat etenevät.

p.s. Olen huomenna torstaina Oraksen ja Elina Moision kanssa puhumassa Vihreiden ruuhkamaksumallista eduskunnan kansalaisinfossaklo 17. Tervetuloa!


2 thoughts on “Sukupuolineutraali avioliittolaki

  • Mikko Nummelin

    En huomannut tätä aloitetta ajoissa, joten en kerennyt kommentoimaan, mutta turhaa se kai olisi joka tapauksessa ollut. Huomattakoon ensialkuunsa, ettei sukupuolineutraali avioliitto loppujenlopuksi toisi kovin suurta muutosta siihen, miten nykyäänkin Suomessa erilaisia parisuhteita järjestellään.

    Mutta ne seikat, jotka tällaisesta muuttuisivat, ansaitsevat kyllä kaiken negatiivisen huomion. Eräs seikka, johon pitäisi ottaa kantaa on lasten vanhemmuuden avio-olettama. Olen sitä mieltä, ettei tällaisilla laeilla (Sekä Oras Tynkkysen ehdotus, että oikeusministeriön työryhmän ehdotus) pitäisi ohittaa lapsen oikeutta äitiin ja isään, eli isyyden tunnustamisen tulee olla etusijalla siihen, että äidin naispuoliso saisi ryhtyä adoption tai vanhemmuusolettaman kautta lapsen toiseksi viralliseksi vanhemmaksi. Toinen seikka on se, että kirkon tulee pitäytyä siinä, että vain heteroavioliittoja voidaan vihkiä tai siunata, kuten Norjan kirkko itseasiassa taannoin päätti reagoimisestaan sukupuolineutraaliin avioliittolakiin.

  • Mikko Nummelin

    Kaliforniassa sukupuolineutraalin avioliittolain eliniäksi jäi sitten ilmeisesti alle vuosi ja jo solmitut saman sukupuolen avioliitot saatetaan siellä jopa purkaa. Kansanäänestystulos, joka tähän johti, lienee selitettävissä parhaiten sillä, että ei niinkään sukupuolineutraali avioliitto – vaan sen lieveilmiöt sananvapauden ja uskonnonvapauden kannalta, ärsyttivät ihmisiä liikaa ja saivat vaa’ankielenä olevat epävarmat menemään “Proposition 8”-nimellä tunnetun perustuslainlisäyksen taakse.

    Arkansasissa samaa sukupuolta olevat parit menettivät vastaavasta syystä oikeuden adoptoida lapsia tai toimia sijaisvanhempina lapsille.

Comments are closed.