Terveisiä hiilivoimalasta 2


Helsingin Vihreiden ilmastoryhmä tutustui eilen Salmisaaren kivihiilivoimalaan ja sen maanalaisiin hiilivarastoihin.

On vähän hankala tilanne (ainakin insinöörien mielestä), että Helsingin pitäisi päästä eroon kivihiilen poltosta, vaikka sen polttamisesta on tehty täällä melkein taidetta. Hiili varastoidaan valtaviin maanalaisiin säiliöihin, nostetaan ylös, sekoitetaan juuri oikeanlaiseksi dipiksi, rouhitaan hienon hienoksi pölyksi ja puhalletaan kattilaan, joka tuottaa lämpöä ja sähköä kaupungille loistavalla 90% hyötysuhteella.

Voimalaitoksen päästöistä saadaan pois käytännössä kaikki rikki ja tuhka. Ainoa ongelma on hiilidioksidi. Hiilidioksidin talteenottojärjestelmiä kehitetään kovaa vauhtia, ja Helsingin energia on mukana tässä työssä. Nykyään talteenottotekniikat maksavat kuulemma 25-150 euroa tonnilta. Kun samaan aikaan päästöoikeuksien hinnat ovat jo käväisseet korkeimmillaan 30 eurossa, alkaa hiilidioksidin talteenottojärjestelmät olla pian todellisuutta.

Laitteet tullevat vaatimaan suuria investointeja ja hiilidioksidin loppusijoitus tulee ratkaista. Joka tapauksessa EU:n tiukkeneva linja päästöoikeuksien jaossa johtaa väistämättä siihen, että päästökaupassa myydään päästöoikeuksia jatkossa reilusti yli 30 euron hintaan. Näinpä jokainen talteenotettu hiilidioksiditonni säästää yhtiölle päästöoikeuden verran rahaa.

EU:n suuressa ilmastopaketissa oli kohta, jossa luvattiin jakaa jatkossakin päästöoikeudet ilmaiseksi lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitoksille, kun taas sähköyhtiöt joutuisivat ostamaan oikeudet huutokaupassa. Tämä on hyvä uutinen Helsingin energialle.

Kivihiilen poltolla saattaa siis olla tulevaisuutta myös päästöttömässä Helsingissä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Helsingin tule kehittää tuulivoimaa ja muita uusiutuvia energiamuotoja paljon entistä tarmokkaammin. Pelkkään sähköntuotantoon kivihiilivoimalaitosta ei kannata pyörittää, kuten nykyään tehdään kesäisin.

Salmisaari

120 metrin syvyydessä kivihiilisiilojen huoltotunneleissa.


2 thoughts on “Terveisiä hiilivoimalasta

 • Leif Lindfors

  Kommentti “pelkkään sähköntuotantoon kivihiilivoimalaitosta ei kannata pyörittää, kuten nykyään tehdään kesäisin” ei toteudu Helsingin osalta.
  Kesäaikana (kuten talvellakin) saadaan suuri osa lämmöstä hyötykäyttöön lämpimän käyttöveden lämmittämiseen ja kaukojäähdytyksen tuottamiseen.
  Tuotammee sähköä, kaukolämpöä kiinteistöjen ja käyttöveden lämmittämiseen sekä kesäaikana muuten suoraan mereen menevästä lämpöenergiasta kaukojäähdytystä kiinteistöille.

 • Ville

  Kiitos tarkennuksesta. Ymmärsin meille vierailullamme kerrotusta, että Helsingin energian kivihiilivoimaloiden kesäkäyttö on lisääntynyt lisääntyneen sähkönkulutuksen vuoksi. Tämän takia ylijäämälämpöäkin on entistä enemmän tarjolla kaukojäähdytyksen käyttöön. Onhan kai selvää, että kesällä kaikelle lämmölle ei ole käyttöä kuten talvella. Kesäisin voimala ei siis pääse yhtä hyvään hyötysuhteeseen kuin talvella.

  Käyttöveden lämmitys tulee tietysti laskea mukaan. Se usein unohtuu, kun puhutaan sähkön ja kaukolämön tuotannosta – ja itsekin sen kirjoituksessani unohdin.

Comments are closed.