Voitto ennen vaaleja


Kolumni, julkaistu Vihreässä Langassa 25.1.2008:

Vielä muutama viikko sitten Helsingin Vihreissä suunniteltiin kokoomuksen ja demarien räväkkää haastamista kunnallisvaaleissa keskustatunnelin vastustamisella ja kaupungin energiapolitiikan muuttamisella. Samoin piti tuoda esiin vihreä, kestävä vaihtoehto asunto- ja kaavoituspolitiikkaan.

Viime päivinä pakka on mennyt sekaisin. Voitimmeko jo?

Helsingissä kokoomuksesta ja sosiaalidemokraateista on käytetty nimitystä sinipunainen kokdem-autopuolue. Niin hyvässä yhteisymmärryksessä nämä ovat edistäneet autoilijoiden asiaa. Nyt on merkkejä siitä, että demareissa on herätty ilmastonmuutoksen ja ruuhkien todellisuuteen. Viime viikolla Helsingin demarit löivät kaikki ällikällä ilmoittamalla vastustavansa aiemmin tukemaansa keskustatunnelikaavaa. Sen sijaan he liputtivat nyt kävelykeskustan ja joukkoliikenteen puolesta.

Energiapolitiikkaankin tulee muutos. Helsinki ei enää tarraudu kivihiileen, vaan ottaa tavoitteekseen energiansäästön sekä uusiutuvan energian määrän lisäämisen viidennekseen koko tuotannosta vuoteen 2020 mennessä. Vihreät tekivät linjausten muuttamisessa ahkeraa pohjatyötä ja saivat muut puolueet mukaan.

Myös vihreille tärkeissä asunto- ja asunnottomuuskysymyksissäkin tapahtuu – ja taas yllättävällä taholla. Kokoomuslainen asuntoministeri Jan Vapaavuori on saanut viherpistoksen. Hän on kunnostautunut luomalla ripein ottein pääkaupunkiseudulle yhteistä asuntopolitiikkaa ja asunnottomuusohjelmaa. Helsingin uudet asuntolinjaukset ovat hyvin vihreitä. Keskeisinä tavoitteina on lisätä kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa ja tiivistää kaupunkirakennetta toimivien raideyhteyksien päähän.

Tärkeät asiat ovat menneet isoja askelia eteenpäin. Onko muiden vihertyminen meidän parempien argumenttiemme ansiota vai jotain muuta, sitä en osaa suoraan sanoa. Joka tapauksessa poliittisista voitoista tulee iloita. Pitää myös vahtia, että muiden puolueiden uusi linja pitää.

Tähän ei pidä kuitenkaan pysähtyä. Syksyn kunnallisvaaleissa vihreiden ei auta julistaa puhuneensa näistä asioista jo vuosia. Vaaleja ei voiteta taaksepäin katsomalla.

Kunnallisvaaleissa vihreiden tulee tarjota uusia ratkaisuja. Haasteita riittää. Asuntojen hinnat ovat karanneet pilviin. Terveyskeskuksiin ei löydy lääkäreitä. Autojen määrä kasvaa kestämättömästi. Kaupungin kasvu uhkaa monia tärkeitä viheralueita.

Jos tartumme näihin haasteisiin ja tarjoamme parhaat ratkaisumallit, olemme vahvoilla vaaleissa, vaikka osa pelikorteista menikin jo.

Ville Ylikahri