Ilmastonmuutoksen kieltäjät vauhdissa


Maanantaina YLEn MOT-ohjelma nosti jälleen kerran esiin lempiaiheensa eli sen, että ilmastonmuutos on vain vihreiden laatima salaliitto, jolla ei ole todellisuuspohjaa. Ohjelmaan oli löydetty puhujiksi ilmastonmuutoksen kieltäviä tutkijoita. Muutenkin ilmastoskeptikot ovat taas kerran nousseet ääneen nettikeskusteluissa ja mielipidepalstoilla.Mistä näitä skeptikkoja tulee ja miksi he haluavat kyseenalaistaa ilmastonmuutoksen?

Ensiksi pitää tehdä selväksi, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos ON tieteellisesti todistettu tosiasia. Toki eri tiedemiehillä ja tutkimuslaitoksilla on erilaisia malleja ilmastonmuutokseen liittyvistä monimutkaisista mekanismeista. Kuitenkin kaikkien maiden meteorologiset instituutit ovat todistaneet aukottomasti ilman hiilidioksidimäärän rajun kasvun ja siitä seuraavan kasvihuoneilmiön voimistumisen. Vakavasti otettavat tutkijat eivät kiellä ilmastonmuutosta.

Ilmastonmuutoksen kieltäjät ovat maallikkoja, huru-ukkoja ja teollisuuden maksamia lobbausjärjestöjä. Esimerkiksi Yhdysvaltain hiiltä ja öljyä käyttävä  teollisuus rahoittaa suurilla summilla vääristeltyjä tutkimuksia ja jopa maksettuja ”spontaaneja” mielenosoituksia.

Ilmastonmuutoksen kieltäminen on siis joillekin tahoille lyhyellä aikavälillä taloudellisesti hyödyllistä. Tämä selittää osan vastustamisesta, mutta se ei selitä sitä, miksi niin moni vihainen nettikeskustelija pitää ilmastonmuutosta suurena vihreänä valheena.

Omien havaintojeni mukaan ilmastoskeptikot ovat yleensä keski-ikäisiä miehiä. Miksi juuri he ovat asiassa aktiivisia? Ehkäpä juuri he kokevat itsensä ja elämäntapansa kaikkein eniten uhatuksi. Ilmastonmuutoksen torjuntahan vaatii mm. yksityisautoilun rajoittamista ja kaikin tavoin kuluttamisen vähentämistä. On helpompaa kyseenalaistaa koko ilmastonmuutos, kuin muuttaa koko elämisensä perusteita. Mitä jos ei enää voikaan unelmoida suuremmasta autosta, hienommasta talosta, pidemmistä ulkomaanmatkoista ja suuremmista pihveistä? Se on varmasti pelottavaa ja sitä vastaan syntyy muutosvastarintaa, joka näkyy ilmastonmuutoksen kieltämisenä.

Ja mitäpä jos nämä muutamat skeptikot olisivatkin oikeassa? Mitä jos ilmastonmuutos ei etenekään nykyisten skenaarioiden mukaan (vaikka nyt näyttää siltä, että ilmasto lämpenee jopa ennustuksia nopeammin)? Eikö kuitenkin politiikka tule perustaa todennäköisimpien ennusteiden mukaan? Jos on mahdollista, että ilmastonmuutos nostaa maapallon lämpötiloja niin paljon, että elämisen edellytykset vaikeutuvat huomattavasti, niin eikö ole tärkeää yrittää estää tällainen kehitys?

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehtävät toimet ovat joka tapauksessa välttämättömiä. Öljy loppuu muutamassa vuosikymmenessä ja yhteiskuntamme on päästävä öljyriippuvuudestaan eroon. Samoin kulutamme luonnonvaroja kaiken kaikkiaan yli maapallon kestokyvyn ja siksikin ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä tehtävä energiansäätäminen on tärkeää.

Kaiken kaikkiaan ilmastoskeptikkojen toiminta on surullista. Onneksi maailman päättäjät eivät enää kuuntele heitä, vaan ovat yhteisesti torjumassa ilmastonmuutosta joulukuussa Kööpenhaminassa. Siellä ei enää riidellä itse ilmastonmuutoksesta, vaan sen torjunnan keinoista.

***
MOT-ohjelman sivut: www.yle.fi/mot
Tieteen ja teknologian vihreiden kannanotto ohjelmaan: http://viite.fi/?p=99