Ilmastosirkus


Maailman johtajat neuvottelevat kiihtyvällä tahdilla kansainvälisen ilmastosopimuksen ehdoista ennen joulukuussa pidettävää Kööpenhaminan ilmastokokousta. Uutiset neuvotteluista ovat olleet pääosin huonoja. Yhdysvallat ei pysty päättämään sitoumuksista keskellä sisäpoliittista terveysuudistuskeskusteluaan. EU on juuttunut riitelyyn uusien ja vanhojen jäsenmaiden taakanjaosta ja menettänyt kansainvälisen johtoasemansa. Kehittyvät maat vaativat itselleen mahdollisimman suuria tukimiljardeja.

Uutiset ovat huolestuttavia, mutta itse jaksan uskoa sopimuksen syntyvän Kööpenhaminassa. Ainahan kansainvälisissä neuvotteluissa piilotellaan kortteja viimeiseen asti ja päästään sopuun vasta aamuyöllä, kun neuvotteluhuoneen kellot on pysäytetty.

Hauskan yleiskuvan eri maiden ilmastopolitiikasta saa Euroopan vihreiden tekemältä Ilmastosirkus-sivulta www.climatecircus.com. Ainakin mua nauratti. 🙂