Katsaus maailmantalouteen


En ole pitkään aikaan kirjoittanut maailman talouskriisistä. Myös uutisissa otsikot ovat pienentyneet. Tuotannon ja pörssikurssien vapaa syöksy on loppunut. Se ei kuitenkaan tarkoita, että iloinen kulutusjuhla olisi taas alkanut. Muutamat heikot ja vahvat signaalit ovat taas viime päivinä kertoneet omaa kieltään maailman menosta.

***

Ensinnäkin Stockmann tarjosi taas kaikki tuotteensa viikonlopun ajan 20% alennuksella. Sokos seurasi perässä 15% alennuksella. Tämä kertoo vain siitä, että kauppiaiden käsiin on jäämässä paljon tavaraa. Kauppa ei käy. Jos alennusmyynneistä tulee enemmän tai vähemmän pysyviä eikä palkkoja koroteta juuri millään alalla, ollaan pian deflaatiossa eli hintojen alenevassa kierteessä. Miksi ostaa tavara tänään, kun huomenna sen saa halvemmalla?

***

Helsingin Sanomien toimittaja kuvasi tunnelmiaan Kiinan matkalta. Kiinassa kommunistihallinnon valtava elvytyspaketti on pistänyt satoja miljardeja talouden rattaisiin, mikä onkin saanut tuotannon pysymään jotenkuten toiminnassa. Kiinan kasvuhan on perustunut lähes kokonaan siihen, että Yhdysvaltojen kuluttajat ovat ostaneet Kinnasta kaiken mahdollisen. Nyt amerikkalaiset säästävät ja heidän tulonsa pienenevät, mikä on johtanut siihen, että kiinalainen tavara ei käy enää kaupaksi Yhdysvalloissa. USA ei enää kuluta velaksi. Kiinan hallitus yrittää muuttaa omat kansalaisensa samanlaisiksi kuluttajiksi, jotta Kiinan tehtaat voisivat pyöriä entiseen tapaan.

En usko, että Kiina onnistuu tässä kovin hyvin, sillä ei Kiinankaan elvytysmiljardit loputtomiin riitä. Lisäksi kiinalaisetkin kuluttajat pelkäävät työpaikkojensa puolesta eivätkä mene shoppailemaan, vaikka hallitus kuinka maanittelisi. Kiinan elvytyspaketti ei siis mielestäni ratkaise maailman talousongelmia.

***

Lannoiteyhtiö Yara suunnittelee laajaa avolouhosta Sokliin Lappiin. Paikalliset poromiehet vastustavat hanketta, sillä se tuhoaa laajalta alueelta porojen laidunmaat ja perinteiset kulkureitit. Kunnanisät ovat yrittäneet hiljentää poronhoitajien vastustuksen, sillä tuohan kaivos kuntaan työpaikkoja. Jotenkin näen tämän tapauksen nykyisen kulutusyhteiskuntamme symbolina. Lapissa on eletty poroja hoitamalla satojen vuosien ajan. Nyt halutaan luoda työpaikkoja muutamaksi kymmeneksi vuodeksi avaamalla kaivos. Kaivos kuitenkin tuhoaa perinteisen elinkeinon ja luonnon varsin peruuttamattomasti. Kovin moni tässä maassa on valmis kehityksen ja edistyksen nimissä peittämään Lapin tekoaltaisiin ja avolouhoksiin. Aivan kuin Lapin metsillä, soilla, vesillä ja alkuperäisillä elinkeinoilla ei olisi mitään arvoa.

Tässäkin tapauksessa tulisi löytää sellainen elämisen malli, joka ottaa huomioon sekä luonnon että ihmisten hyvinvoinnin. Nykyinen talousjärjestelmänne kaluaa maapalloa tyhjäksi kuin heinäsirkkalauma.